Kulturkupeen

Pinocchio

∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Hvis man tror, at man skal i biografen og se en hyggelig remake af Disneys klassiker Pinocchio fra 1940, kan man godt tro om igen. Den italienske instruktør Matteos Garrones nye live- action fortolkning af det italienske eventyr er ikke for sarte sjæle.

Forfatter Carlo Collodis børnebog Pinocchio fra 1883 hører til et af de mest kendte og elskede eventyr. Den levende marionetdukke Pinocchio, der nok er mest kendt for Disneys tegnefilm fra 1940, er således endnu engang kommet på det store lærred, denne gang i en live-action tolkning af instruktøren Matteo Garrone.

Garrones dystre ja nærmest bizarre vinkel på eventyret Pinocchio giver imidlertid et helt andet indtryk, end det vi er vant til at se. Man krymper sig i sædet og tænker i sit stille sind.  Denne film er ikke for de små.

Plakat: Disney

Træskæreren og dukkemageren Gepetto( Roberto Benigni) arbejder i sit værksted. En dag sker der noget magisk. Ud af det stykke træ han skærer i, kommer en marionetdukke til live. Dukken som han kalder Pinocchio(Federico Lelapi) kan gå, tale, spise og alt det et normalt barn kan. Gepetto er lykkelig. Han har altid ønsket sig en søn. Lykken er kort. Da skurkene i byen får nys om den levende marionetdukke, vil de have fat i den. Pinocchio selv ønsker brændende at blive en rigtig dreng, men han skal opfylde nogle betingelser, for at det kan lade sig gøre. Og dem har han svært ved at indfri.

Filmen opererer i et mørkt og dystert univers med gale mennesker og svindlere, der vil gøre alt for at få fingrene i Pinocchio. Der er endog en scene, hvor det lykkedes dem at hænge ham i et træ. Et ikke just børnevenligt stunt. Når man kender eventyret, kan det  være svært at bevare optimismen på den godtroende Pinocchios vegne.

Rent visuelt gør filmen flittigt brug af live action teknik, hvor mennesker og computergenererede figurer interagerer med hinanden. Der er efterhånden en del børnefilm, der bruger denne teknik f.eks. filmene om Peter Kanin og Paddington. I Pinocchio virker teknikken rigtigt godt. Derudover ser vi mange smukke panoreringer over det italienske landskab. Man får helt lyst til at tage sydpå.

Den kun 11-årige Federico Lelapi er et naturtalent. Han har på trods af sin unge alder medvirket i adskillige film. Han debuterede i 2016 i den italienske blockbuster komedie film Quo vado. Siden er det gået slag i slag i hans karriere.

Foto: Disney

Min største anke ved filmen, som genremæssigt bevæger sig mellem fantasy og socialrealisme, er, at vi har gøre med en remake af en børneklassiker, der bestemt ikke er egnet for mindre børn. Den er simpelt hen for uhyggelig, og mangler den varme og charme, som  de ovennævnte andre live action film har. Det er synd, fordi det netop er denne aldersgruppe, vi skal introducere til de klassiske gamle eventyr. Når det er sagt, er Pinocchio visuelt et imponerende  flot udstyrsstykke. På trods heraf kan det dog kun blive til tre stjerner herfra.

Instruktør: Matteo Garone

Længde: 125 minutter

Premiere. 2. september 2021

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *