Kulturkupeen

Pricilla

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Året er 1959. Vi befinder os i nærheden af en amerikansk flybase i Tyskland. Her bor den 14 årige highskole elev Pricilla(Cailee Spaeny) med sin mor og far, der arbejder på basen. Den verdensberømte Elvis Presley(Jacob Elordi) aftjener på det tidspunkt også sin værnepligt i Tyskland. Ved siden af buldrer hans musikalske karriere derudaf. Når han har mulighed for det, optræder han, for fulde huse.

Foto: Nordisk Film

En dag møder den dengang 24. årige Elvis den unge Pricilla. Hun bliver trods sine forældres advarsler dybt betaget af ham. Han inviterer hende med til sine koncerter. Hendes far Captain Beaulieu(Ari Cohen) forsøger at stoppe deres affære: Hvad er dine intentioner? spørger han en dag Elvis: Kvinderne kaster sig over dig. Hun er et barn. Hvorfor min datter? Man forstår ham godt.

Forholdet mellem dem udvikler sig langsomt. Han inviterer hende hjem til sig på hans landsted Graceland i USA. Pricilla er dybt betaget af ham. I hendes biografi, Elvis and Me skildrer hun deres turbulente forhold.

Et sted i filmen siger Elvis til en ven: Hun er ung nok til, at jeg kan træne hende, som jeg vil. En ikke just passende bemærkning, som senere viser sig at give bagslag.

Foto: Nordisk Film

Parret var gift i 10 år. Da hun i 1973 besluttede sig at lade sig skille fra ham var grunden ifølge hende, at hun havde lyst til selv at finde ud af, hvad den virkelige verden havde at byde på.

Når man ser filmen, får man umiddelbart indtryk af, at der også er andre grunde til, at hun forlod ham, ikke mindst hans manipulerende adfærd i ægteskabet.  Han ville bestemme over hendes liv i både stort og småt. Når jeg ringer, skal du være der, siger han anklagende til hende et sted i filmen. Filmen giver på det personlige plan ikke et flatterende indtryk af verdensstjernen.

Der løber en trist undertone gennem hele filmen. Elvis virker nærmest psykisk syg. Vi hører mærkeligt nok ikke meget til hans enorme sangskat. Vi ser ham i korte glimt optræde i forbindelse med sine koncertturneer. Ser de skrigende unge kvinder gå nærmest i ekstase, når han er på scenen, men vi bliver aldrig rigtig kloge på, hvad der egentlig foregår inde i hovedet på ham. Hvad han tænker om sin berømmelse og ikke mindst sin unge hustru.

Plakat: Nordisk Film

I filmen er der stor højdeforskel på de to, hvor Elvis forekommer høj og Pricilla lille. I det virkelige liv var der 19 cm forskel. Men her virker den markant større. Højdeforskellen på de to understreger det ulige forhold mellem dem. Det er ham der bestemmer. Hun er fuglen i buret.

Sofia Coppola, som står bag filmen, har lavet en flot, kulørt og seværdig film om Elvis og Pricilla. Den strækker sig over 10 år, fra Pricilla er 14 til hun er 24. Det er svært ikke at blive revet med. Coppola har en lang karriere bag sig indenfor filmens verden, hvor hun bl.a. har instrueret  Lost in Translation(2003) og Marie Antoinette(2006).

Pricilla er ikke en stor film eller en hyldest til Elvis´eftermæle, men er´man fan af ikonet, er den underholdende og værd at bruge knap to timer på.

Premiere: 23. november 2023

Instruktør: Sofia Coppola

Varighed: 110 min

Censur: 7 år

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *