Kulturkupeen

Roskildefestival 1983-2023 –  stor fotobog af Stig Nørhald.

Anbefaling af Ulla Strømberg.

Roskildefestival 1983-2023 –  stor fotobog af Stig Nørhald.

Roskildefestival 1983-2023 fotobog af Stig Nørhald. Alle fotos af Stig Nørhald.

Stor og flot bog med fotos fra 40 års Roskilde festivaler taget af fotografen Stig Nørhald.

At være fotograf må været et velsignet job. Det er ikke som en almindelig kritiker, der skal mene noget konkret i ord, der enten skaber jubel eller sorg og irritation. En fotograf indfanger øjeblikke, der fænger, fanger, fokuserer og ikke mindst erindringer om det moment, som allerede er blevet historie.  Det behøver ikke nødvendigvis at være ”de store øjeblikke” – alt tæller, alt har værdi.

Roskildefestival 1983-2023 fotobog af Stig Nørhald. Alle fotos af Stig Nørhald. Arena, 2014. Mø.

Med den store bog om Roskildefestivalen, 1983-2023, altså 40 år i billeder fra en mark vest for København, har Stig Nørhald givet sig selv og Roskildefestivalen, der jo fortsat lever i bedste velgående, et værdigt minde om 40 års virke.

Roskildefestival 1983-2023 fotobog af Stig Nørhald. Alle fotos af Stig Nørhald. Publikum til Metallica. Orange Scene, 2003.

Men Stig Nørhald var vist ikke med fra starten i 1971, hvor nogle unge engagerede gymnasieelever sammen med mere professionelle kræfter fik stablet en todages musikfestival på benene. Så var der lagt et fundament, der har holdt. Roskildefestivalen har derfor primært været for de generationer, som er født efter 1950, og som var med på beatet i de tidlige 1970ene. Var man derimod lidt gammeldags dengang, nåede man nok ikke at hoppe med på vognen.

Roskildefestival 1983-2023 fotobog af Stig Nørhald. Alle fotos af Stig Nørhald.

Siden er nye generationer kommet til, og Roskildefestivalen, hvis overskud går til almennyttige formål primært i Roskildeområdet, er blevet en mægtig virksomhed.

Det, der har interesseret fotografen Stig Nørhald igennem alle årene har været musikerne, når de står på scenen og bliver et med deres instrument og medspillere.  Så kan de mest fascinerende situationer opstå, og den gode fotograf fanger dem med cameraet.

Roskildefestival 1983-2023 fotobog af Stig Nørhald. Alle fotos af Stig Nørhald. Sanne Salomonsen.

Også andre kunstnere har haft og har deres gang på festivalen, billedkunstnere, performere, digtere, meningsdannere  for slet ikke at tale om publikum. Dette mangehovedet uhyre, som mange gange er både spektakulært og fascinerende at iagttage.

Læsere vil nok ikke mindst drages mod de store kendte kunstnere eller dem, der selv har oplevet. Men Stig Nørhald er faktisk usnobbet, så man skal lede forgæves efter fotos af bl.a. Bob Dylan og Paul McCartney.

Derimod er der ellers kendte som mindre kendte kunstnere, og fine billeder af udsmykninger og lign.

Roskildefestival 1983-2023 fotobog af Stig Nørhald. Alle fotos af Stig Nørhald. Metallica. Lars Ulrich.Orange Scene. 2003.

Bogen er på 400 sider med måske 5-600 fotos. Naturligvis vil man drages mod de år, hvor man selv var tilstede og havde taget turen til Roskilde og marken derude.

Jeg var ikke selv med fra begyndelsen – har kun været der et par gange i mere professionel sammenhæng, så min viden er minimal, men via de mange fotos kan jeg godt fornemme, at der vist er noget, jeg er gået glip af.

Og i de senere år har Roskilde-festival-konceptet vist også taget hensyn til de mere magelige – med bl.a. busdrift  til  byen, så man ikke behøver at overnatte i et spejdertelt.

Roskildefestival 1983-2023 fotobog af Stig Nørhald. Alle fotos af Stig Nørhald. Sinead O’connor. 1995.

Bogen er en gave til alle dem, som  har været et smut i Roskilde en eller flere gange. Og bogens brede accept af, hvem der er kommet med, viser også, at ikke kun Orange Scenes topnavne er værd at huske.

Stig Nørhald har været flittig, og måske har han også været privilegeret, når han har været “på Roskilde” med presseskilt om halsen og håndled og dermed sikret sig adgang til det mere behagelige område “Backstage” for vip og presse.

Roskildefestival 1983-2023 fotobog af Stig Nørhald. Alle fotos af Stig Nørhald. En ung Thomas Helmig.

Men uanset vilkår så kan man godt blive misundelig på fotografens metier – den synes mere sorgløs end den skrivende anmelder.

Roskildefestival 1983-2023 fotobog af Stig Nørhald. Alle fotos af Stig Nørhald. En moden Thomas helmig.Orange Scene. 2022.

Derfor varm anbefaling af denne bog til alle, der vil erindre gode øjeblikke i Roskilde – eller måske også til dem, der ikke nåede at tage derud og i dag er bange for at simpelthen at være for gamle.

Udkommet nov. 2023  hos forlaget Frydenlund

www.frydenlund.dk

ekstra – citeret fra Roskildefestivalens hjemmeside:

 • Deltagerantallet på over 130.000 gør Roskilde Festival til Danmarks fjerdestørste ’by’ målt i indbyggertal.  
 • Der er 80.000 partoutbilletter og 20.000 endagsbilletter.

Om deltagerne  

 • Gennemsnitsalderen på deltagerne er typisk 24 år.

Om billetterne   

 • Publikumskapaciteten er 80.000 partoutbilletter og 20.000 endagsbilletter fordelt over dagene onsdag, torsdag, fredag og lørdag.  
 • Partoutbilletterne koster 2.400 kroner (+ gebyr).  
 • Endagsbilletterne koster 1.200 kroner (+ gebyr). 
 • Billetprisen er den samme som i 2023.
 • Roskilde Festivals officielle billetleverandør er Ticketmaster.

Plads og arealer  

 • Festivalområdet strækker sig over ca. 2.500.000 m². Det svarer til 350 fodboldbaner. 
 • Selve festivalpladsen måler cirka 420.000 kvadratmeter. 
 • Deltagerne opsætter cirka 50.000 telte i campingbyen. 

Slut

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *