Kulturkupeen

Shakespeare fejres overbevisende af London Toast Theatre.

∗ ∗ ∗ ∗

Oplevet af Ulla Strømberg.

Selvfølgelig skal den hyperaktive Vivienne McKee fejre 400 året for William Shakespeares død. Hvor Det kongelige Teaters spiller King Lear, og That Theatre for tiden viser en munter sammenkomst på en britisk Pub, hvor der citeres fra sonetterne og komedierne, går Vivienne McKee i en anden retning.

Hvem var William Shakespeare? Det ved vi da godt, for han levede fra 1564-1616, var dramatiker, gift og skuespiller. Men hvem skrev de udødelige ord? For da Shakespeares dødsbo skulle gøres op, var der nedskrevet alt muligt om hans bohave, men der var ikke en bog, ikke et manuskript. Mærkeligt for en mand der havde beskrevet utallige komplekse historiske begivenheder i et blomstrende og indtagende sprog.

Så måske var det Christoffer Marlowes pen. Han var en aktiv dramatiker, der allerede fra sine tidligste voksenår skrev for teatret og høstede stor anerkendelse. Men han blev brutalt myrdet på en kro i et skænderi over en regning, siger overleveringen. Tænk, hvis det var et fingeret mord, og han fortsatte med at skrive under et andet navn? Shakespeares!

16.03.02. london toast shakespearePressebillede.

Der er allerede skrevet metervis af bøger om Marlowe, Shakespeare og andre hypotetiske personsammenfald. Men i ”Shakespeares Ghost” gøres det både vittigt og interessant af de veltalende skuespillere: Linford Brown, David Bateson og Bennet Thorpe.

Selvfølgelig skal man spidse øre for både at fange ord og huske på tekststeder hos Shakespeare, mens det er nok er de færreste, som har Marlowes ord present.

Mændene på den minimale scene er enkelt klædt på at Kirsten Brink, der også har skabt et smukt og velfungerende rum, der sagtens kan gøre det ud for elizabethansk stil og alligevel være moderne og mystisk på en gang.

Vivienne McKee har skrevet de 5 scener på kort tid, og selve indstuderingen er foregået efter den engelske model, dvs. kun få uger under store koncentration.

Resultatet er derfor endnu mere imponerende. En elegant lille teaterspøg, der også kræver lidt af publikum. Meget anbefalelsesværdig. Spilles på Sorte Hest.

www.londontoast.dk

 

Spilles indtil begyndelsen af april, 2016 på Teatret ved Sorte Hest.