Kulturkupeen

Sommerglæder (2): Opera Hedeland i august!

Anbefalet af Ulla Strømberg.

Sommerglæder (2). Opera Hedeland i august.

Termometret sagde 29 grader, da jeg for et par dage siden drejede ned mod Skibakken  og skicentret ude i det københavnske Hedeland mellem Roskilde og Tåstrup. Men jeg var ikke kørt forkert. For der, hvor den snirklede vej endte blindt, var adskillige folk i gang med at færdiggøre  årets store operaopsætning.

Et godt råd lyder derfor: Husk på Opera Hedelands operaforestillinger under åben himmel i begyndelsen af august. For hele området og operatraditionen er både fascinerende og unik i dansk sammenhæng.

Opera Hedeland. Under en prøve. 2018.

Det er en gave, som alle musikinteresserede burde unde sig selv: at sidde i de grønne flugtstole på det græsbeklædte amfiteater og få serveret opera af Danmarks bedste musikere og internationale sangere.

Årets opera ude i Hedelandet –er ”Lucia di Lammermoor”. En tåreperser af rang.Men vær ikke bange. Det tragiske mere end opvejes af musikken og de smukke stemmer og omgivelserne! For storslået og anderledes er hele landskabet udenom amfiscenen.

Fragment af dekoration til årets opera. Hedeland. 2018. Foto: US.

Det er et mere end 20 år gammelt initiativ, som de hedengangne amter og en række kommuner stod bag.Egnsteatret Opera Hedeland blev etableret lige før kommunalreformen, og operaen er år for år blevet både kunstnerisk og lokalt godt funderet. 60 % af publikum er gengangere. På de tre forestillingsaftener løber mere end 100 frivillige rundt bag scenen, de fleste rekrutteret fra de lokale sportsklubber. Det skaber ikke alene lokal opbakning, men også sammenhold og fælles glæde.

Opera Hedeland. Før Premieren. Foto: US.

På scenen er der gravfragmenter,  halve kors, en mur, nedbrudte trapper og et par balustrader og beplantninger. Alt ser ægte ud, selv om solen skinner, men når mørket falder på og teaterlyset tændes, er der slet ingen tvivl: vi er i det skotske højland i en forsvunden tid.

Walter Scotts roman ”The Bride of Lammermoor” udkom i 1819 anonymt. Senere lagde han dog navn til bogen. Scott er i dag udødeliggjort ikke mindst takket være romanen ”Ivanhoe”.

I den romantiske periode i 1800-tallet var eksotiske miljøer moderne. Handlingen i  ”Lucia di Lammermoor” udspiller sig i Skotland, og med  ny titel blev historien i 1835 transformeret til en opera med musik af italieneren Donizetti. Siden har den sørgelige historie, med flere mord og den kvindelige titelfigur indsmurt i blod  til slut,  været på repertoiret i alverdens operahuse.

Opera Hedeland før en prøve med lederen Claus Lynge. Foto: US.

Lederen af Opera Hedeland igennem de fleste år, Claus Lynge,  er ikke spor bange for at vælge et seriøst repertoire. Det har været et must fra starten, for ellers kunne det være lige meget. For opera på et højt kunstnerisk plan kan samle folk i alle aldre.

Årets instruktør er den internationale Rodula Gaitanou, som er født i Athen, men uddannet i Paris og siden har arbejdet på adskillige internationale operahuse. Scenografen er hendes mand, englænderen Simon Corder, som ligeledes har en international karriere bag sig. Danske Gøje Rostrup står for kostumerne.

Sangerne er en god blanding af danske og internationale stemmer med bl.a. danske Adam Frandsen og operaparret Audun Iversen og Lina Johnson, som i det daglige synger på flere internationale operascener.

Koreografien tager Christine Medal sig af, mens Martin Nagashima Toft dirigerer Collegium Musicum, som igen i år er det faste orkester.

Der spilles kun  tre aftener: d.4.d.10. og d.11. august, (derfor denne  anbefaling.)

Orkestret er under tag, mens publikum sidder under åben himmel. Også den hyggelige optakt med madkurv – enten medbragt eller købt i en af boderne, foregår i det fri. Så afsæt gerne adskillige aftentimer til at finde stedet og varme op med aftensmad før aftenens operaoplevelse.     

 

Medvirkende
Lord Heinrich Ashton (Enrico): Audun Iversen, baryton
Lucia: Lina Johnson, sopran
Sir Edgard von Ravenswood (Edgardo): Adam Frandsen, tenor
Lord Arthur Bucklaw (Arturo): Rasmus Jupin, tenor
Raimund (Raimondo): Steffen Bruun, bas
Alice (Alisa): Stina Schmidt, mezzosopran
Normann (Normanno): Jonathan Koppel, tenor

Og Opera Hedelands kor.

 

Køb billetter:

https://www.ticketmaster.dk/venue/opera-hedeland-hedehusene-billetter/amh/294?language=da-dk

www.operahedeland.dk