Menu Luk

Sommerserie om danske museer, nr.1: Louisiana.

af Ulla Strømberg.

Louisiana  –  sommerserie om danske museer: nr.1.

Over de næste måneder vil jeg i denne sommerserie besøge og anbefale museer i hele landet.

Louisiana med masser af kunst og park lige ved Øresunds bred.

Louisianas hovedbygning. Pressefoto.

De lokale beboere i Sletten og Humlebæk var inviteret indenfor allerede dagen før Louisiana officielt åbnede. Knud W. Jensen var manden bag museet, og året var 1958. Jeg var en af de heldige, i selskab med mine forældre. Få år senere begyndte jeg at gå til kammerkoncerter på museet og var naturligvis også medlem og modtog de store smukke kataloger: Louisiana Revy. Uden Louisiana ville min viden om moderne kunst i årene op igennem 1960erne være lig nul. Og denne informationsstrøm fortsatte, og var en guldgrube næsten frem til i dag. Nu er det lidt anderledes, for museet excellerer i at vise kunstnere, der er en smule oversete i DK.

Louisiana er bygningsmæssigt vokset ved knopskydning igennem årene.  Den gamle smukke villa har fået selskab af lange, lave, moderne fløje tegnet af Wohlert-arkitekterne. Egentlig er der masser af plads. Alligevel er de fleste perler gemt væk, for samlingen er ved enestående dygtighed igennem årene vokset til en enorm, næsten uoverskuelig størrelse.

Louisiana. Giacomettisalen. Pressefoto.

Fra første dag har caféen i øvrigt været et trækplaster, som publikum har elsket næsten højere end kunsten. Men heldigvis skal man igennem det halve museum for at nå frem til kaffen.

Netop nu

Museet er netop genåbnet som alle andre kulturinstitutioner og heldigvis for det. Sommeren byder på en række mindre særudstillinger:

Tetsumi Kudo.  Japansk miljøbevidst kunstner, hvis værker er groteske og alligevel med en vis skønhed: 5 stjerner her på kulturkupeen

https://www.kulturkupeen.dk/tetsumi-kudo-japansk-besoeg-paa-louisiana/

Tetsumi Kudo: Buddha in Paris. 1976 ( Pressefoto)

Per Kirkeby – Bronze viser den store danske billedkunstners ganske mørke og næsten uformelige skulpturer, suppleret af nogle malerier, der underbygger motiverne med natur og træstammer etc. Geologen Kirkeby fornægter sig aldrig i værkerne, uanset hvor abstrakte de kan synes ved førte øjekast.   Udstillingen fik 5 stjerner og udstillingen fortsætter indtil december.

https://www.kulturkupeen.dk/per-kirkeby-bronze-paa-louisiana/

Per Kirkeby Bronze på Louisiana.

To mindre udstillinger med kvindelige kunstnere slutter snart for at give plads til en længe opreklameret stor udstilling med kvindelige kunstnere: Fantastiske Kvinder, som åbner i slutningen af juli. Frida Kahlos selvportræt har længe været anvendt for at tiltrække opmærksomhed om projektet, hvor bl.a. Louise Bourgeois, Meret Oppenheim også vises.

Frida-Kahlo. Selvportræt. 1940. Den kommende udstilling: Fantastiske kvinder. Pressefoto.

Dermed er der kun et par uger tilbage for både udstillingen med Nancy Spero og Ann Veronica-Janssens ”Hot Pink Turquoise”.  Nancy Spero var amerikansk feminist til fingerspidserne, og i fascinerende tegninger gik hun til angreb på det 20. århundredes dyrkelse af maskuliniteten. Det gjorde hun ofte med et glimt i øjet og et blik til andre kulturers erosdyrkelse. Ann Veronica-Jannsens arbejder med lys – over i det pastelfarvede. Blidt og eftertænksomt. Læs om hendes udstilling:

https://www.kulturkupeen.dk/louisiana-fortsaetter-den-feministiske-linje/

Åbningstiderne er lige nu på grund af Corona-krisen udvidet til 9-23, mandag – lørdag, og 9-18 søndag. Der skal bestilles ”plads”, som dog ikke koster ekstra.

Se alt på hjemmesiden: www.louisiana.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *