Menu Luk

 

Af Ulla Strømberg.

Store spørgsmål i november – apropos Det Kongelige Teaters nye bestyrelse.

Hvordan får man en bestyrelsespost i en virksomhed af kulturel art?

Kan det interessere nogen noget? Et af den gamle teaterkritiker Jens Kistrups yndlingsudtryk, når han havde en ekstra detalje til et spørgsmål.

Indrømmet:  Jeg ved ikke hvordan, men det er vigtig, at man kender nogen – og at nogen kender én. Det er bare ikke nok, vist nok.

Det Kongelige Teater har netop fået en ny bestyrelse, som tiltræder d.1.1.2024.  Måske er der noget at hente her:

Den moderate kulturminister Jakob Engel-Schmidt har udnævnt Lars Barfoed til pr. 1.1.2024 at være Det Kongelige Teaters bestyrelsesformand. Det lå ikke lige i kortene, at den tidligere formand for Det Konservative Folkeparti, men for få måneder siden skiftet  til Moderaterne, eksmedlem af Folketinget, men nu kandidat til EU parlamentet for Moderaterne, skulle overtage venstremanden, tidligere minister for adskillige områder Bertel Haarders post. Det er ualmindeligt, at en minister direkte udnævner en person fra eget parti til en markant formandspost.

Med tidligere socialdemokratiske kulturminister Joy Mogensen tillige som nyt medlem af den kommende kongelige teaterbestyrelse er der politisk set givet lidt til venstre og noget til den nye midte. Det er politik og politisk, selv om det måske ikke er den indblanding, et teater står og mangler mest af.

Et tredje, nyt medlem er ikke mindst kendt for at have optrådt i et tv program – Løvernes hule, Mia Wagner. Hendes titel er forretningskvinde, og jeg kender ikke til hendes kulturelle aktiviteter.

To genudnævnelser kommer fra den kulturelle verden, Kitte Wagner, i dag adm. direktør på Dramaten i Stockholm og kunsthistorikeren Gitte Ørskou, chef på Moderna Museet i Stockholm.  De to damer i Stockholm kan nok desværre ikke så ofte besøge Det Kongelige Teaters forskellige scener og følge udviklingen.  Men de passer ind i noget af det, som vist under Brian Mikkelsen som konservativ kulturminister blev en (dyr) trend med udenlandsdanskere eller udlændinge i danske kulturbestyrelser. Flybilletter, diæter og manglende daglig omgang med den institution, hører nemlig til på minuskontoen.

Formanden for Det Kongelige Teaters bestyrelse får ca. 136.000 kr i vederlag, et menigt medlem ca. 75.000,-.

Beløbene er helt anderledes, når det drejer sig om DR, hvor formanden, for tiden en forretningskvinde fra Salling Groups varehuse og kaffebarer, Starbucks. Her er lønnen  ca. 400.000,- kr.    For folk i erhvervslivet er det måske småpenge, men for teater- og andre kulturfolk er det noget af en sjat.

 

Snart skal Det Kongelige Teater have en ny aftale med Kulturministeriet. Og den kan næppe blive værre for kunsten end det, der står i aftalepapiret for 2020-2024, hvor der blev lagt vægt på flere mennesker i teatret, bredere repertoire, musicals og mere favnende attitude over for det ganske land.  Kunsten blev der talt mindre om.

Med den nye bestyrelse kan man frygte, at grebet strammes yderligere, så ikke kun de store forestillinger kører med tv-reklamer, men et hvert benspjæt helst skal mangfoldiggøres via livstilsprogrammer,  hos influencere og på andre folkelige steder. Det bliver dyrt i markedsføring.

Tilbage til spørgsmålet:  hvordan bliver man medlem af en kulturel bestyrelse, hvis man ikke kender så mange:

Sikre dig at du er kvinde, gerne fra provinsen, politisk markant på midterbanen, har været i fjernsynet, fordi du enten har skiftet parti, har trådt lidt ved siden af, kan snakke, eller måske bare ser interessant  ud.

Mændene skal nok stramme sig an, for de er godt på vej til at komme i mindretal i kulturbestyrelserne.

 

:NBNBNB

Siden artiklen blev skrevet er Mia Wagner blev udnævnt til minister – og skulle d.d.27.11.2023 have været medlem af venstre i ca. 10 dage.  dvs. at der i  Det Kongelige Teaters bestyrelse sidder en repræsentant fra alle tre regeringspartier.

Henvisning til aftalen for Det Kongelige teater 2021-24:

https://kum.dk/fileadmin/_kum/4_Ministeriet/Politiske_aftaler/2020/Aftale_om_Det_Kongelige_Teater_2021-2024_04-12-2020.pdf

 

Nu bestyrelse for Det Kongelige Teater.

 • Lars Barfoed, direktør i Lars Barfoed & Company, tidligere MF og minister.
 • Mia Wagner, forretningskvinde
 • Joy Mogensen, forpagter af Roskilde Danhostel og tidl. kulturminister
 • Henrik Puggaard, partner og advokat i Poul Schmith
 • Kitte Wagner, teaterchef for Malmø Stadsteater og kommende adm.dir. for Dramaten i Stockholm (genudpeget)
 • Gitte Ørskou, direktør Moderna Museet Stokholm (genudpeget)

Til sammenligning ses her Folketeatrets bestyrelse (hentet fra Kulturministeriets hjemmeside) NBNBN Ministeriet har vist ikke opdateret listerne!)

·       Mogens Jensen (formand), Folketingsmedlem (S) (tidl. minister) · · ·
·       Lilly Pedersen HR-konsulent, Frederikshavn Kommune · · ·
·       Henrik Pedersen Skuespiller, Selvstændig ( tidl. formand for Dansk Skuespillerforbund) · · ·
·       Lena Brostrøm Dideriksen Formand, Dansk Artist Forbund · · ·
·       Hanne Leth Andersen Rektor, Roskilde Universitet · · ·
·       Lars Salling Advokat  (formand for De danske teaterforeninger) · · ·
·       Charlotte Marie Undén (medarbejderrepræsentant) Kommunikationschef, Folketeateret · · ·
·       Uwe Prühs Formand for foreningens teater- og koncertudvalg · · ·

DRs bestyrelse:

Marianne Bested (formand) Direktør, Salling og Starbucks ( ca. 408-000,- kr.=
Dennis Nørmark (indstillet af LA, næstformand) Konsulent og forfatter
Erik Bjerager Journalist, formand for Fonden Den Hagelske Stiftelse, næstformand for Nivaagaards Malerisamling, bestyrelsesmedlem i Mentor Medier, Selvstændig
Arne Mariager Journalist og forfatter
Christine Antorini (indstillet af S) Direktør, LIFE under Novo Nordisk Fonden
Helge Sander (indstillet af V) Journalist

 

 

Zakia Elvang (indstillet af ALT) Partner, We Do Democracy
Katrine Winkel Holm (indstillet af DF) Sognepræst, Borup Kirke
Ricky Morey (medarbejderrepræsentant) Formand, Medieforbundet DR, DR
Jens Ringberg Sørensen (medarbejderrepræsentant) Journalist, DR

 

 

 

Slut.

3 Comments

  • Ulla

   tak, men har du ikke en ekstra kommentar? Er det ok at det tilsyneladende er politiske aftaler, der afgør, hvem der sidder i div. bestyrelser – når det drejer sig om faglige spørgsmål?

 1. Morten B.

  Det måske måske lige pointeres, at Lars Barfoed er én af de flittigste teatergængere blandt landets politikere. Så lige dér, tænker jeg, at valget i det mindste er faldet på en, der holderaf og bruger teatret og scenekunsten…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *