Kulturkupeen

The Call of the Wild

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Buck er den hund alle hundeelskere med god plads på hjemmefronten ville elske at eje. Jeg melder mig gerne under fanerne. Udseendemæssigt minder den om en stor, blød og bamset Sankt Berhards Hund, dog i en noget mere adræt og hurtig udgave.

Foto: Nordisk Film

Vi befinder os i 1890erne i Californien. Buck bor hos en rig sympatisk dommer og hans familie. Buck er godheden selv men stor og voldsom, En dag, da han nærmest har splittet dommerens hus ad bliver Buck, for lige at tænke sig lidt om, sat udenfor døren natten over. En af de ansatte på ejendommen stjæler hunden, sælger den videre og får den transporteret med skib og tog til det nordlige Canada, hvor den skal videresælges som slædehund. Buck aner ikke hvor han er, og hvor han er på vej hen. Han viser sig snart at have talent som trækhund og havner i tre forskellige familier. I en af dem skal Buck med et hundeslæde koppel trække en slæde for det fransk-canadiske postbud Perrault(Omar Sy), som bringer posten ud til de afsides liggende byer. Wellcome to the last place om earth siger han muntert til Buck, da han har købt ham.

Foto: Nordisk Film

Og sådan ser der præcis ud deroppe i det nordlige Canada. Afstandene er enorme og terrænet uvejsomt. En isnende kulde og snestorm gør arbejdet som slædehund hårdt og farligt. Buck er klog og lærenem og bliver hurtigt en rigtig god slædehund og inden længe koppellets førerhund. Da telegrafen bliver opfundet, bliver både Perrault og Buck arbejdsløse. Efter midlertidigt at være havnet i en ond familie bliver Buck venner med eneboeren John (Harrison Ford). Sammen tager de ud på et farefuldt og fantastisk eventyr.

Foto: Nordisk Film

Filmen, der foregår under Gold Rush i 1890’erne, er baseret på den amerikanske forfatter Jack Londons bog The call of the wild. En af Jack Londons andre bøger White Fang på dansk Ulvehunden har været inspiration til tegnefilmen Ulehunden (2018), som vi har anmeldt her på bloggen. Disney har i øvrigt i 1991 også lavet en filmatisering af Ulvehunden. Denne udgave er dog ikke animation.

Ulvehunden og The Call of the Wild minder indholdsmæssigt på mange måder om hinanden. De foregår begge i Canada under The Gold Rush, og omdrejningspunktet er slædehunde og deres ejere.

Foto: Nordisk Film

The Call of the Wild er stilistisk og teknisk en meget imponerende live-action film, der gør brug af  computer genereret teknik. Inden for de sidste år, har vi kunnet se mange live-action film f.eks. Dolittle, Mary Poppins, Alladin og Løvernes Konge. Kendetegnet ved disse er en computerskabt illusion, i form af lyd og billede, som man som tilskuer nærmest oplever at være en del af. Et overvældende format, der virker meget stærkt. Og vores gode hund Buck i The Call of the Wild har da også nogle imponerende overnaturlige kræfter og evner. Han forstår alt, hvad der bliver sagt til ham- ikke dermed sagt at han også handler derefter- men han har et hjerte af guld og kommer gang på gang sin herre til undsætning.

Den i dag 77 årige Harisson Ford yder en flot præstation som en sørgende far, der tager Buck til sig. De to bliver uadskillelige venner og hinandens opmuntring og inspiration.

The Call of the Wild er en flot, gribende og hjertevarm familiefilm. Den er ind imellem ret voldsom og uhyggelig, så den frarådes børn under 7 år.

Instruktør: Chriss Sanders




Trailer: Nordisk Film

Premiere: 20. februar 2020

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *