Menu Luk

The Founder

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Fascinerende historie om grundlæggerne af McDonald’s.

Det er de færreste af os, der ikke har sat tænderne i en Big Mac. Indbegrebet af junkfood, som dagligt bliver langet over skranken på mere end 30.000 McDonald’s restauranter på verdensplan.

Foto: United International Pictures

Det er sikkert også de færreste af os, der kender historien bag McDonald’s. Founder er historien om skaberen af forretningsimperiet McDonalds, den egoistiske, utiltalende men visionære Ray Kroc(Michael Keaton). Det er også historien om to innovative og sympatiske brødre Mac(John Lynch) og Dick( Nick Offerman) McDonald, der i 1940erne i San Bernardino Californien, fik ideen til en fastfood restaurant, hvor man kunne bestille burger, fritter og drikkevarer og modtage det  hele i engangsemballage 30 sekunder senere. En revolutionerende måde at drive restaurant på. Og folk, ikke mindst de unge, var begejstrede.

Foto: United International Pictures

Ray Kroc er 52 og en middelmådig sælger. Vedholdenhed er hans mantra. Det har bare indtil nu ikke ført til så meget. Han tilbringer det meste af sin tid på landevejene. Han har i årevis forsøgt at sælge en milkshake-multimixer, der kan lave 5 milkshakes på en gang. Da en kunde, helt usædvanligt, bestiller otte stk. til en burgerbar, bliver han nysgerrig og kører til San Bernardino og møder kunden, brødrene McDonald’s. Kroc foreslår at lave en franchice over deres populære koncept. Målet er en McDonalds i hver en by fra kyst til kyst. Brødrene er skeptiske, men det lykkes Kroc at få en kontrakt med dem. Den er ikke speciel fordelagtig for Kroc, men det tager han helt afslappet. Han er vant til modgang og overbevist om at denne gang venter guldet forude.

Foto: United International Pictures

Det viser sig imidlertid ikke at være så nemt at skaffe kapital til en franchise over brødrenes koncept. Flere investorer har nemlig tidligere haft dårlige erfaringer med at samarbejde med Kroc. Han belåner sin egen og hans hustrus ejendom og langsomt ser de lysere ud. Nu går han efter at overtage hele brødrene McDonald’s virksomhed, og han skyr intet middel for at nå sit mål.

Grundlæggende kan man argumentere for, at filmen er en dårlig reklame for McDonald’s. At svindle sig til magten over McDonald’s, som Kroc gør, kan godt sætte et skår i det billede vi har af den globale fastfood kæde, som en familierestaurant. Dick McDonald’s barnebarn Jason French siger: Det er fantastisk for vores familie at få historien fortalt på denne måde og få kastet lys over hvordan McDonalds blev til. Min bedstefar fandt på mange ting, der var forud for deres tid. Han var en der tænkte, hvordan kan vi gøre det bedre, hurtigere og mere effektivt?

Foto: United International Pictures

Michael Keaton er perfekt i rollen som den hensynsløse Kroc. Han har en stærk udstråling. Vi ser ham ofte i nærbillede tale direkte til kameraet. Det virker godt.  Brødrene Mac og Dick er lige så overbevisende. De er Krocs modsætninger. To lidt naive men ærlige innovative mænd.

Bag filmen står John Lee Hancock, som bl.a. har instrueret Saving Mr. Banks(2013) med Emma Thomsen og Tom Hanks og The Blind side(2009) med  Sandra Bullock og Tim McGraw.

The Founder er særlig interessant fordi den fortæller historien om et brand, vi alle kender. Med sit tidsbillede af 50ernes USA er filmen nostalgisk. Den er derudover underholdende og fascinerende. Gå ind og se den.

Instruktør: John Lee Hancock

Trailer: United International Pictures

https://youtu.be/VBIxg3XiBaw

Premiere: 2. februar 2017