Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Flot musical.

Enten er man til dem eller også er man ikke. De store sentimentale filmmusicals, hvor de medvirkende umotiveret bryder ud i sang hvert andet øjeblik. Jeg melder mig under fanerne. Jeg er vild med dem. Er de skruet godt sammen, historien gribende og musikken iørefaldende, kan det det være skønt for en kort stund at glemme verdens fortrædeligheder og lade sig suge ind i en verden, hvor magien råder og alt er muligt.

The Greatest Showman er inspireret af den visionære og entreprenante P.T.Barnums (1810-1891) liv. Han var cirkusdirektør, forretningsmand, politiker, forfatter m.v. Han kom fra fattige kår. Som ung forelskede han sig i den rige overklassepige Charity(Michelle Williams), som han senere giftede sig og fik børn med.

Kronen på værket i hans karriere var cirkusforestillingen, The Greatest Show on Earth. En imponerende forestilling fyldt med fantasi og opfindsomhed, og som endte med at begejstre publikum verden over. Det er omkring opbygningen af dette show, filmen drejer.

Hugh Jackman, der har hovedrollen som Barnum, er som altid god til sin metier. Hans rolle ændrer imidlertid karakter i løbet af filmen. Fra det meget sympatiske til det pengegriske, da magt og velstand stiger ham til hovedet.

Det faktum, at Barnum benytter skæve eksistenser i sit cirkus som handicappede, siamesiske tvillinger eller folk med et deformt udseende, kan i dag godt virke stødende, men sådan gjorde man dengang.

Visuelt er filmen fejende flot. Storslåede farvestrålende scener med masser af medvirkende. Og så er der sangene. Her kunne man godt have ønsket sig en iørefaldende titelmelodi som i f.eks. Les Miserable(2012), hvor Hugh Jackman også spiller hovedrollen. Der er dog adskillige imponerende sangnumre, ikke mindst et sunget af sanglærken Zendaya, der yder en pragtpræstation i slutningen af filmen.

The Greatest Showmanvil vil næppe som Singing in the Rain(1952) eller Cabaret(1972) gå over historien som en af de store filmmusicals. Men er man til genren, kan man roligt gå ind og se den.

Fotos og trailer: 20th Century Fox og Nordisk Film Distribution

Instruktør: Michael Gracey

Premiere: 25. december 2017