Kulturkupeen

Trumbo

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Flot film om heksejagten på uamerikansk virksomhed. Af Eva Zierau.

Trumbo handler om jagten på kommunistsympatisører i Hollywood i 40erne og 50erne. Historien bygger på  den sande historie om en af Hollywoods største manuskriptforfattere, Dalton Trumbo(Bryan Cranston). Han var i 40erne den højest betalte manuskriptforfatte i Hollywood. Han stod bl.a. bag klassikere som den oscarnominerede Kitty Foyle(1940), Thirty seconds Over Tokyo(1944) og senere Roman Holiday(1954) med Gregory Peck og  Audrey Hepburn, som  vandt en Oscar for sin præstation i filmen.

Udover at være manuskriptforfatter var Trumbo politisk aktiv. Han gik ind for fagforeninger, ligeløn og borgerretsrettigheder. Og så sympatiserede han åbenlyst med kommunismen, hvilket kom til at koste ham og hans familie dyrt.

Ligesom mange andre toneangivende filmarbejdere i Hollywood blev han tvunget til at vidne for senatets komité til afdækning af uamerikansk virksomhed(HUAC), hvis mål var, at afsløre eventuelle kommunistsympatisører. Da han under afhøringerne nægtede at udtale sig om sine politiske holdninger, blev han smidt i fængsel. Vi følger Trumbo i fængslet og efter at han kommer ud igen. Der er ingen af de store filmselskaber, der tør samarbejde med ham af frygt for at blive betragtet som kommunistsympatisør  og dermed blive blacklistet. Familiens økonomi hænger i laser. Trumbo begynder under pseudonym at skrive B-film manuskripter for filmselskabet King Brothers Productions . Hans hyre er latterlig lille, men han er nødt til at tjene til familiens underhold. Venner og kollegaer vender ham ryggen af frygt for, at de skal lide samme skæbne. En dag får Trumbo besøg af superstjernen Kirk Douglas, der gerne vil have ham til at skrive manuskriptet til storfilmen Spartacus .

Foto: Scanbox Entertainment

Hollywood  har flere gange kaster sig over film om McCarthy’s  witch-hunt  høringer I slut 40erne og i halvtredserne. Film som The Front(1976) med Woody Allen i hovedrollen og Blacklistet(1991) med Robert De Niro er blot et par eksempler.

Trumbo  gør brug af flashbacks, hvor vi ser klip fra de virkelige høringer dengang. Det virker godt og understreger plottets  autencitet. Filmen er meget underholdende. Man keder sig ikke et øjeblik. Det faktum, at Trumbo bliver blacklistet, går ikke kun ud over ham selv, men i lige så høj grad ud over hans familie, som lider under hans humørsvingninger, hans alkoholproblem og hans maniske arbejdsindsats med at sprøjte det ene B-film manuskript ud efter det andet. Trumbo kæmper for en større sag, er højt begavet og elsker sin familie, så vi er med ham hele vejen, selv om han på mange måder kan virke brand irriterende og svær  at leve med. Vi følger familien over en periode på omkring 10 år og ser børnene vokse op. Børn som bliver brugt som budbringere af de mange manuskripter Trumbo producerer.

Stemningen i filmen er tragisk-komisk. Bryan Cranston er nomineret til en Oscar for sin rolle som Trumbo. Man forstår det godt.  Han spiller på mange strenge. Han er outsider, underhund, kapitalist og kommunist. Han er spiddende og hurtig i replikken, eftertænksom, utålmodig, stædig og egoistisk. Samtidig betyder familien alt for ham. Uden dens vedholdende opbakning er han godt klar over, at han havde han aldrig havde nået sine mål.

Diane Lane er som hans hustru Cleo smuk, klog og føjelig. Da Trumbo i en scene raser over, at han er nødt til at arbejde som en maniac for at brødføde familien, kan man med dagens øjne undre sig lidt over, at Cleo ikke prøver at afhjælpe situationen ved at få et job, som kan lette familiens skrantende økonomi. Det var andre tider dengang, må man konstatere.

Foto: Scanbox Entertainment

Af familiens børn kan specielt nævnes Niki(Elle Fanning). Fanning  er 17 år og har allerede spillet med i ca.  50 tv-serier og film. Manuskriptforfatteren John McNamara sendte sit manuskript til den virkelige Niki, og det blev gennemrettet fra A-Z.  McNamara  siger : Jeg har aldrig opdaget at blive så gode venner med en der i den grad flåede mit arbejde fra hinanden, men der er ingen tvivl om, at det, med hendes hjælp, blev en langt bedre film.

Endelig skal nævnes Hellen Mirren, som spiller Hedda Hopper, Hollywoods dengang  mest magtfulde antikommunistiske sladderjournalist. Hun gør det med ironi, saft og kraft.

Foto: Scanbox Entertainment

Instruktøren  Jay Roach står bag filmen. Han har tidligere instrueret komedier som Meet the Parents( 2000) og Meet the Fockers(2007).

Trumbo er underholdende, flot, nostalgisk og tankevækkende. Gå endelig ind og se den.

Instruktør: Jay Roach

 

Trailer:Scanbox Entertainment

Premiere: 11. februar 2016