Menu Luk

Under Træet

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Sort humor med stænk af nordisk tungsind.

Den islandske film Under Træet handler om nabostridigheder. Uoverensstemmelser, der kan få de implicerede helt op i det røde felt og fuldkommen miste enhver form for selvkontrol og værdighed. Det er nærmest komisk at iagttage, men uden tvivl knapt så sjovt at være en del af.

I Under Træet er omdrejningspunktet ret banalt et gammelt træ, der skygger for naboen. På Island er denne type konflikter iflg. instruktøren Hafsteinn Gunnar Sigurdsson hyppige, hvilket skyldes, at træer pga. klimaet er relativ sjældne i Island. Har man et sådant træ, vil man derfor typisk nødigt af med det. På den anden side er solen også en mangelvare i Island, så naboen er ikke just begejstret for et træ, der skygger for de sparsomme solstråler. Og så har vi balladen.

Filmen starter et helt andet sted med den unge kvinde Agnes( Lára Jónsdóttir) som smider sin mand Atli (Steinpór Steinpórsson) på porten. Hun har taget ham i at se en sexvideo, hvor han  er sammen med sin eks. kæreste. Agnes og Atli har  en datter, der går i børnehave, og Agnes gør alt, hvad hun kan for at nægte Atli at se datteren. Atli flytter hjem til sine forældre, der strides med naboen om det førnævnte træ.

Snart eskalerer begge konflikter. Mht. nabostridigheden er det Atlis mor, der er initiativtager til de perfide og generende påfund, der langsomt forpester tilværelsen for naboparret med det flotte træ. Havenisser dukker op. Overvågningskameraer sættes op. Kæledyr forsvinder på mystisk vis, og det rygtes, at der er nogen, der har set en mand luske rundt med en motorsav.

Mht. Atli og Agnes ægteskab går det ikke meget bedre. Ja det ser grundlæggende ret sort ud på begge fronter.

Den sorte humor er strøet ud over det groteske manuskript ikke mindst i scenerne, hvor der indimellem slagene krydsklippes til Atlis far, Baldvin (Sigurour Sigurjónsson), der går til korsang, en slags ventil for den arme mand. Filmen, der har en grotesk og overraskende slutning, balancerer på et knivsæg mellem det komiske og det dybt alvorlige.

Der hviler en tung nordisk stemning over Under Træet. Musikken er thriller agtig og dermed med til at skabe en ubehagelig stemning. Man tænker. Hvor ender det her?

Filmen har følelsesmæssig dybde, og det er svært ikke at lade sig rive med, selv om den nogen gange kammer over.

Steinpór Steinpórsson minder ikke kun i udseende, men også af type nærmest til forveksling om danske Anders W. Berthelsen. Steinpórsson er en af de mest populære unge komikere i Island, og har med stor succes medvirket i adskillige film og på radio og tv.

Den 62 årige Sigurdur Sigurjónsson er en af sin generations helt store islandske skuespillere. Han er bl.a. kendt for sin hovedrolle i den prisbelønnede film Blandt mænd og får(2015).

Er man til sort komedie med et stænk af nordisk tungsind, ja så gå endelig ind og se filmen.

Instruktør: Hafsteinn Gunnar Sigurdsson

Fotos og trailer: Scanbox

Premiere 5. juli 2018