Kulturkupeen

Unitopia – Kbh.s Universitet iscenesat.

Kommenteret af Ulla Strømberg.

NB! Forestillingen kan opleves Lørdag d.7. april kl. 21. på Vor Frue Plads. Det hele er udendørs og gratis. 

Unitopia. Metropolis. Pressebillede.

Onsdag aften – til Unitopia!  Det var årets anden forårsaften. På Vor Frue Plads var stimlet flere hundrede mennesker sammen,  og atmosfæren var næsten magisk. Kl. 21 var mørket faldet på, og en stilfærdig, summende lyd bredte sig over nogle minutter. Københavns Universitets hovedbygning var oplyst, så huset fremstod med grønt løv, smukke søjler og omme bag ved store kvadersten, som nogle steder var ved at gå i opløsning.  Egentlig var alt det nok til at få en ”oplevelse”, men performancekunstnerne Steen & Hejlesen,  i samarbejde med musikduoen Den Sorte Skole, havde på opfordring fra Metropolis skabt et 45 minutter langt lys- og lydshow på denne udendørsplads. Med et blik tilbage og øjne og hjerne rettet mod fremtiden.

Unitopia. Metropolis. Pressebillede.

Den Sorte Skole er kendt for at sample lyde, dvs. tage lyde fra virkeligheden og diverse plader og cd’er og af det komponere nye lydmonumenter af enhver karakter.

Metropolis, som arbejder imellem krydsfeltet arkitektur og fremtidsforskning iblandet scenisk og visuel kunst, kalder selv projektet for “videomapping” og “hypnotisk soundshape”, der skal beskrive højteknologiske fremtidsvisioner.   Men det er faktisk mere end svært at udrede noget konkret, basalt og verbalt velformuleret af de tre kvarters stilfærdige lyd-og billed-bombardementer.

Unitopia. Metropolis. Pressebillede.

Først var hovedbygningen som sagt grøn som et engelsk hus fra 1700-tallet. Så gik det over og blev mere klassisk med søjler og grå farver, men nu sneg der sig også både graffiti og et par vulgære tegneseriefigurer  ind.  Et par nøgne kvinder med eksorbitante bryster, større end hos Michelangelo, og helt afsexede på trods af de spredte ben. Heroverfor muskelmænd i marmor – op og ned ad søjlerne. Farver afløste hinanden,  fra grønt til rødt over andre nuancer og ind imellem graffiti samt figurer a la Keith Haring. Andre gange tal og bogstaver hentet ud fra tidlige it-beregninger. Det passede jo egentlig rigtig godt til den universitære bygning.

Unitopia. Metropolis. Pressebillede.

Hvis det grønne løv var dag så endte hele seancen midt om natten, men ikke med undergang. For Den Sortes Skoles meget fascinerende lyd havde ikke så mange dramaturgiske op- og nedture og var heller ikke bygget op i klassisk forstand. For det stille, andanten, kom ikke midt i,  og vi endte ikke med store crescendoer.  Til sidst fadede det hele lidt ud, og så stod vi der tilbage og ventede: Hvornår kommer undergangen eller opstandelsen? Sådan er vi jo opdraget til at tænke. Det  skal begynde med liv og ende med død – eller måske opstandelsen!

Unitopia er dog på alle måder mere end en time værd. Hele halløjet gentages på lørdag kl. 21.00 – der er gratis adgang – det er bare om at klæde sig på og evt. have en lille klapstol med og hue på. Så kommer underholdningen, der bl. sker via Domkirkens vinduer.

Unitopia. Metropolis. Pressebillede.

Flot arrangement som opstart på Metropolis’ forårs- og sommersæson.

Følg med på deres hjemmeside.

www.metropolis.dk