Menu Luk

Vadehavscentret i Vester Vedsted

∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗

 

Besøgt af Ulla Strømberg, mandag d.7.8. 2017.

Vadehavscentret i Vester Vedsted har været udsat for en gennemgribende make over. Og hvilken overraskelse næsten helt ude ved det flade lands overgang til vand: Et par smukke længebygninger, der falder i med landskabet og alligevel på en meget personlig måde er helt sig selv. 

Vadehavscentret – tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter. Pressebillede.

De to huse har enorme stråtag med en anelse af vridning, som vel har legitimeret hele processen for arkitekten Dorte Mandrup Arkitekter. Det skal være en smule ”moderne”. Og det er stedet i al sin stilhed. Smukt, underspillet og i kontakt og pagt med naturen. ”Porten til Unescos verdensarv” – er mottoet, som er så sandt, da den danske del af Vadehavet er optaget på den fine liste over verdens kultur- og naturarv.

Vadehavscentret. Pressebillede.

Inden døre i de lyse venlige rum udfolder sig tematiske udstillinger, som lægger sig smukt op ad bygningens karakter. Alt er afdæmpet, æstetisk og de forskellige rum med emneudstillinger føjer sig harmonisk til hinanden. Oplysningerne kommer i rigtig rækkefølge: Først informeres om havet og naturens kræfter – flod og ebbe – siden hen kommer både flora og fauna til. Ikke mindst fuglene synes at fungere perfekt i de hvide udstillingsrum.

Vadehavscentret. Inden døre. Pressefoto.

Men lidt for kunstnerisk bliver det dog til allersidst. Og når teknikken så ikke makker ret, bliver resultatet næsten komisk eller i hvert fald overflødigt med flere hundrede små spejle i rummet uden funktion. Så bliver det pludselig ”wanna be Olafur Eliasson”, og det er unødvendigt. Man skal tro på egne evner og vide, at det nok rækker. Der skal være forskel på udstillingsarkitektur og kunstinstallation.

Som Vadehavscentret nu fremstår, i slipstrømmen på Unesco-anerkendelsen, er det dog et helstøbt og fint udstillings- og informationssted. Et besøg kan varmt anbefales – uanset om turen til Vester Vedsted er lang. Det er både tiden og pengene værd.

(Vadehavscentret genåbnede d. 3. februar 2017 og har siden haft mere end 70.000 gæster, dobbelt så mange, som der var kalkuleret med for hele 2017. Bygningerne er tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter. Udstillingsarkitekt: Johan Carlson.)

Byggefakta

Bygherre:Esbjerg Kommune

Bygherrerådgiver:Fuldendt, Rådgivende Ingeniører
Totalrådgiver:Dorte Mandrup Arkitekter ApS
Arkitekt:Dorte Mandrup Arkitekter ApS, Marianne Levinsen Landskab ApS
Hovedentreprenør:Bo Michelsen A/S
Ingeniør:Anders Christensen Rådgivende Ingeniører ApS, Steensen Varming ApS
Areal:2800 kvm.
Byggesum:53 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2015december 2016

Se mere info på www.vadehavscentret.dk

 

 

Museumscheck (foretaget af US, august 2017)  – der kan gives max: 6 stjerner.

Museets navn: Vadehavscentret

Museets adresse: Okholmvej 5 • Vester Vedsted • 6760 Ribe • DK • Tlf. 75 44  61 61

 

Kommentarer karakter
Forhal: personale Flinke, vidende 5
Forhal: look Nydeligt 5
Info-materiale: Pænt, men ikke dybt 4
Udstillingsarkitektur: Moderne, smukt 5
Info ved genstande: passende 6
Logistik: Ok 5
Oplevelse: Behagelig 6
Bygning: Smuk 6
Café: Ok 5
Hjemmeside: Lidt karrig med oplysninger 4
Samlet karakter 5,1