Kulturkupeen

Verdensballetten 2018. Turné i hele Danmark.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Verdensballetten 2018.

Ballerinaer på tå under den danske sommerhimmel. Tindrende flot start for Verdensballetten 2018 med gæstedansere fra London og Berlin samt danske musikere og sangere i et klassisk repertoire.

Verdensballetten, 2018. Fotograf: Esben Zøllner Olesen – Verdensballetten.

For 11. gang vover Verdensballetten sig rundt i landet og lige syd for grænsen. Operasangeren Jens Christian Wandt er initiativtager bag den mponerende turné og har igennem flere år haft den britiske solodanser fra London, Steven McRae, som kunstnerisk leder. Et godt makkerpar, som sikrer et ambitiøst repertoiret, der både er interessant og maintream. 2018 er ingen undtagelse med to pas de deux’er fra Tjakovskijs ”Svanesøen” og på det musikalske repertoire: Strauss og Gade.

Scenen er lille, men når danserne er tilstrækkeligt virtuose, gør det ikke noget. Det er tåspidserne og ballerinaernes smukke stræk, publikum vil have, og det får vi i overmål i både ”Svanesøen” – og et lille uddrag fra ”Tornerose” med den yndige Iana Salenko, der i det daglige både danser i Berlin og London.

Verdensballetten, 2018. Fotograf: Esben Zøllner Olesen – Verdensballetten.

Musikken styres igen i år af de to charmerende Walentin & MCKenzie på violin og klaver. Det lille sorte flygel står på scenen som en del af det hele, men er selvfølgelig med til at tage pladsen op.  Det går ud over de smukke og fortræffelige mandsdansere, som denne sommer mest må agere støtte for ballerinaerne. Men at de både kan vise følelser og springe, er der næppe tvivl om, som vi bl.a. oplever det i en blid hyldest til den afdøde balletmeter John Cranko – skabt af den mangeårige leder af Royal Ballet i London, Kenneth MacMillan.

Verdensballetten, 2018. Foto. US.

Den smukke sopran Susanne Elmark går ikke af vejen for at bruge mikrofon, og sammen med Jens Christian Wandt får vi flere af musikhistoriens velkendte numre, bl.a. ur-duetten fra ”Flagermusen”.

Verdensballetten viser sit værd ved at lade Susanne Elmark og musikerne akkompagnere en pas de deux  til Gerswins vidunderlige ”Summertime”.   Det er årets clou og dejligt uden den ellers nødvendige båndmusik.  Mere af det!

Men Verdensballetten er andet og mere end blot dans og musik. Det er en bevidst rundtur i Danmark til de smukkeste og mest spektakulære steder. Og publikum elsker det overalt, fra Klampenborg på det smukke Sølyst til andre herregårde: Møllerup Gods, Broholm Gods og Nørre Vosborg – videre til Sild i Nordtyskland, Ribe Kunstmuseum, Den tilsandede Kirke i Skagen, hvor det hele startede, I Agger ved Vesterhavet   – og som noget helt  nyt: foran de grå mure til Horsens Statsfængsel.  Det må blive flot og anderledes.  Der er tid endnu til at købe billetter.

Verdensballetten, 2018. Fotograf: Esben Zøllner Olesen – Verdensballetten.  2018. Foto: US.

Så går sommerturen rundt i Danmark: check Verdensballettens rejseplan og få en smuk dansk sommeroplevelse. www.verdensballetten.dk

Og igen: husk: pude, tæppe, og fornuftigt tøj. Publikum skal jo ikke konkurrere med de letpåklædte dansere på scenen, selv om det danske sommervejr lægger op til det i år.

www.verdensballetten.dk

Spilleplanen som den var på Sølyst, d.11.7.2018.

fra Svanesøen (Tjajkovskij) – Sort Svane Lauren Cuthbertson & Federico Bonelli

fra Louise (Gustave Charpentier) – ”Depuis le jour” Susanne Elmark , sopran & Alexander McKenzie, klaver

 Elegie der Herzen (Koreografi: Raimondo Rebeck, musik: Arvo Pärt) Iana Salenko & Marian Walter

 fra Die Walküre (Wagner) – Winterstürme Jens-Christian Wandt, tenor & Alexander McKenzie, klaver

 Summertime (Koreografi: Kristen McNally, musik: George Gershwin) Yuhui Choe & Nehemiah Kish – Susanne Elmark, sopran – Niklas Walentin, violin & Alexander McKenzi, klaver

Tango Jalousie (Jacob Gade) Niklas Walentin, violin & Alexander MckKenzie,

klaver fra Tornerose (Tjajkovskij) – Rosenadagio Iana Salenko, Federico Bonelli, Nehemiah Kish, Marian Walter, N.N.

Frühlingsstimmen (J. Strauss) Susanne Elmark, sopran & Alexander McKenzie,

 klaver fra Svanesøen (Tjajkovskij) Hvid Svane Lauren Cuthbertson & Federico Bonelli –Niklas Walentin, violin & Alexander McKenzie,

 klaver Melodie (Tjajkovskij) Niklas Walentin, violin & Alexander McKenzie,

 klaver fra Requiem (Koreografi: Kenneth MacMillan, musik: Gabriel Fauré) – Pie Jesu Lauren Cuthbertson – Susanne Elmark, sopran & Alexander McKenzie, klaver – Pas de deux Yuhui Choe & Nehemiah Kish

fra Flagermusen (J. Strauss) Ur-duet Susanne Elmark, sopran – Jens-Christian Wandt, tenor – Alexander McKenzie,

klaver fra Nøddeknækkeren (Tjajkoviskij) – Pas de deux Iana Salenko & Marian Walter –

Coda Alle