Menu Luk

Veronikas to liv

Omtale af Eva Zierau.

Repremiere på Krzysztof Kieslowskis betagende gennembrudsfilm.

Det danske distributionsselskab Miracle Film distribuerer med mellemrum gamle filmklassikere. Senest har vi i april måned her på bloggen omtalt Chaplins rørende film Limelight fra 1952. I denne uge er der repremiere på Krzysztof Kieslowskis Veronikas to liv (1993). Det var hans gennembrudsfilm og den første, der nåede et stort internationalt publikum. Da den havde premiere i de danske biografer i 1993, blev den  en kæmpesucces.

Den polske instruktør Kieslowski er specielt kendt for sin trilogi Blå( 1993), Rød(1994) og Hvid(1994) og tv-serien Dekalog(1989-1990) i 10 afsnit, der er baseret på biblens 10 bud .

Veronikas to liv er en poetisk, sanselig og gådefuld film om to kvinder, der bærer det samme navn- dog stavet forskelligt. Veronika bor i Polen og er operasanger, og Véronique bor i Frankrig og underviser i sang på en skole. De ligner hinanden til forveksling og spilles af den samme skuespiller, Iréne Jacob.

Selvom de ikke kender hinanden, forekommer de identiske. Ikke bare i udseende men hele deres liv synes at være mærkeligt sammenflettet gennem et følelsesmæssigt bånd, der binder dem sammen og dermed overskrider sprog og geografiske barrierer. I en af filmens første scener fra Krakow i Polen tager Veronika  et billede af en gruppe franske turister, der står foran en turistbus. Da hun kommer hjem og får billedet fremkaldt, ser hun i forgrunden en kvinde, der ligner hende selv til forveksling. Herfra tager filmen en uventet drejning.

Veronikas to liv er en smal, symbolsk og overraskende film, der bevæger sig mellem drøm og virkelighed. Spørgsmålet er, om filmen, der har modtaget et hav af priser herunder den prestigefyldte FIPRESCI Prize og Prize of the Ecumenical Jury i Cannes i 1991, holder i dag her ca. 25 år efter premieren. Svaret er et rungende JA. Filmens visuelle udtryk kan man selvsagt godt se tilhører en svunden tid, men selve historien og formidlingen af den holder her i 2017. Veronikas to liv er en film med mange lag. Den handler bl.a. om frygten for at miste sig selv, om ensomhed og om forspildte chancer.

Det er altid tankevækkende at se ældre kvalitetsfilm. Det giver perspektiv og en større forståelse for filmmediets udvikling. Så en stor tak til Miracle Film for at tage de gamle filmklassikerne op igen.

Instruktør: Krzysztof Kieslowski

Repremiere: 29. juni 2017

Vises i Vester Vov Vov, Øst for Paradis, Cafebiografen Odense og Nicolai Bio Kolding