Kulturkupeen

Vinterbrødre

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Vinterbrødre er historien om to brødre Emil(Elliot Crosset Hove) og Johan(Simon Sears), der arbejder i en kalkmine. De lever et simpelt og rutinepræget liv. Filmen foregår om vinteren. Det er mørkt, iskoldt, blæsende og masser af sne. I bund og grund et uhyggeligt sted De to brødre bor usselt i en beskidt og rodet skurvogn. Johan er en flot fyr, velfungerende og afholdt blandt kollegaerne i kalkminen. Han er kæreste med Anna(Victoria Carmen Sonne), som Emil drømmer om. Emil derimod, er en ensom særling med psykiske problemer. Han mangler basale sociale kompetencer. Han tjener lidt ekstra ved at sælge hjemmebrændt spiritus fra kemikalier, som han stjæler på fabrikken. Da en af kalkminearbejderne bliver  alvorlig syg, formodentlig pga. brændevinen, bliver Emil den hovedmistænkte.

Vinterbrødre er en voldsom og sansemættet fortælling om ensomhed, afmagt og manglende kærlighed. Filmen kredser om, hvordan det påvirker os, når vi bliver udstødt af fællesskabet.

Filmen starter med en lang scene, hvor arbejderne efter en arbejdsdag bevæger sig op igennem kalkminen. Det eneste lys er arbejdernes lygter. På lydsiden hører vi reallyde, og en sær asynkron skinger klang.  Man fornemmer, at det bliver en tung film. Netop lyddesignet i Vinterbrødre er i følge filmens  dansk/islandske instruktør Hlynur Pálmason meget centralt i filmen: Jeg var især bevidst om, at jeg ikke ønskede lyden bare skulle udtrykke det samme, som billedet fortæller. På flere måder føles det for mig som om lyden er filmens indre og billedet er dens ydre. En meget rammende beskrivelse af det indtryk man får af filmen.

Vi ser Emil gang på gang afspille en M1 militærriffel instruktionsvideo. Han er psykisk utilregnelig, og man tænker, hvad ender det her ikke med?

I Vinterbrødre er der en del nøgenscener af mænd. Ofte umotiveret og uden seksuelle undertoner. I en meget lang scene, ser vi brødrene slås uden en trævl på kroppen. En bizar scene.

Filmen er Pálmasons spillefilmsdebut. Den vandt bl.a. en skuespillerpris til Elliott Crosset Hove ved verdenspremieren på Locarno Festivalen. Derudover har den modtaget priser ved CPH PIX og Thessaloniki International Film Festival.

Filmen er optaget i Danmark i og omkring Faxe Kalkbrud. Det får vi ikke at vide i filmen, og det kom lidt bag på mig. Mit umiddelbare bud var, at den var optaget på et øde sted i Nordsverige eller lignende. Det føltes som om, vi befandt os langt fra civilisationen

Elliot Crosset Hove er en alsidig ung skuespiller, som vi kender vi fra film som Forældre(2016), I Blodet(2016) og 9. April(2015) samt diverse danske tv-serier. Simon Sears er et relativt nyt navn i dansk film. Han har bl.a. medvirket 9. April og i tv-serier som Bedrag og Herrens Veje. Begge yder en flot indsats.

Vinterbrødre udforsker ønsket og behovet for at føle sig elsket. Noget vi alle kan forholde os til. Filmen er smal og udfordrende og vil nok have svært ved at tiltrække det brede publikum. Men grundlæggende en imponerende dansk spillefilmsdebut.

Instruktør:Hlynur Pálmason

Fotos og trailer: Øst for Paradis

Premiere: 7. december 2017