Kulturkupeen

Wolf and Sheep

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Smuk og stille film.

Vi ser ikke just mange afghanske film i danske biografer. Wolf and Sheep er således undtagelsen, der bekræfter reglen. Den kun 26 årige kvindelige afghanske instruktør Shahrbanoo Sadat står bag filmen, der foregår i en lille isoleret landsby i et fjerntliggende landdistrikt i Afghanistan.

Foto: Øst for Paradis

Handlingsmæssigt er Wolf and Sheep nærmest stillestående. Vi følger nogle børn på omkring 10-12 år. Pigerne er fårehyrder og driver hver morgen dyrene ud til områder, hvor de kan græsse. Henunder aften driver de fårene tilbage igen, så ulvene ikke angriber dem om natten. Drengene har ingen pligter. De leger og øver sig i at skyde med slangebøsser. Folk bor i primitive hytter af mudder og sten. Kvinderne passer de små børn, skaffer og tilbereder mad, mens mændene sidder i rundkreds og taler.

Foto: Øst for Paradis

Filmen giver os et indblik i livet et andet sted i Afghanistan, end det vi plejer at se i medierne. Vi er langt fra krigshærgede områder med bomber og terrorister. Her lever nomadefolkene deres stillestående liv styret af overtro og fortællinger, der er fortalt gennem generationer. Samtlige medvirkende er amatører fra de omkringliggende små landsbyer.

Visuelt er filmen flot. Kameraet er roligt håndholdt. Farverne er afdæmpede primært i grålige og gyldenbrune nuancer. Vi befinder os et på goldt og tørt sted.

Foto: Øst for Paradis

Wolf and Sheep er en spillefilm og havde grundlæggende gjort sig bedre som dokumentar. Man sidder tilbage med flere ubesvarede spørgsmål. Kan børnene gå i skole, sådan et afsides sted? Øjensynligt er ikke alle i landsbyen analfabeter, eftersom en kvinde et sted i filmen taler om at sende et brev til en slægtning. Det havde også været interessant at få mere at vide om børnenes drømme for fremtiden.

Sadat har selv som barn levet i en lignende landsby 7 i år. Hun siger: Folk i landsbyen havde intet begreb om verden uden for disse bjerge. I stedet levede de efter deres egne selvbestaltede regler. Hun fortæller videre, at levede man ikke op til disse, kunne man forvente at blive ydmyget og udstødt af samfundet.

Da hun var 18 flyttede hun til Kabul, og begyndte at studere film. Hendes interesse bestod i at portrættere et mere komplekst Afghanistan, end det krigshærgede vi kender. Det er lykkedes for hende med Wolf and Sheep, som er en smuk film, men som mangler dramatisk nerve. Der sker simpelt hen for lidt.

Filmen, der er finansieret ved crowdfunding, vandt en pris ved Cannes Festivalen i 2016. Den unge Sadat bliver uden tvivl en instruktør, som vi kommer til at se mere til fremover. Filmen får 4 små stjerner.

Instruktør: Shahrbanoo Sadat

Trailer: Øst for Paradis
 

Premiere 1. juni 2017