Menu Luk

Jaques-En mand af havet

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Flot og fascinerende.

For de lidt ældre generationer vækker navnet Jaques Cousteau(1910-1997) minder om fængslende film og tv, som foregår under havoverfladen. Mens amerikanerne udforskede rummet og nåede månen i 1969, udforskede den karismatiske franskmand Jacques Cousteau havets hemmeligheder. Det blev til et væld af prisbelønnede film, herunder også tre Oscar statuetter samt Den Gyldne Palme ved Filmfestivalen i Cannes i 1956.

Jacques- En mand af havet handler om Cousteaus karriere og privatliv. Filmen starter i 40erne, hvor Cousteau(Lambert Wilson)  har opfundet den første lungemaskine, der gør det muligt at trække vejret under vandet, så man kan bevæge sig rundt under havoverfladen i længere perioder.

Foto: UIP

Flådeofficeren Cousteau er gift med den smukke Simone(Audrey Toulon). Sammen har de sønnerne Jean- Michel(Benjamin Lavernhe) og Phillippe(Pierre Niney). Cousteau beslutter at forlade sit job for i stedet at bruge sit liv på at udforske verdenshavene. Ved hjælp af en engelsk mæcen og hans kones smykker køber han den gamle minestryger Calypso, sætter den i stand, og laver den om til et havforskningsskib. Drengene kommer på kostskole. Simone følger med ham på de mange ekspeditioner.

Cousteaus overordnede mål er at undersøge menneskets muligheder for at kolonisere verden under havets overflade. Mange år senere siger han: For mere end 30 år siden opdagede jeg en ny verden, som jeg ville erobre. Men jeg burde have beskyttet den. Netop miljøbeskyttelse bliver et centralt emne senere i filmen.

Foto: UIP

I slut 60erne er han med sine populære film og tv-udsendelser om livet i havet blevet verdensberømt, men hans stjernestatus har kostet på det familiemæssige plan. Filmens primære fokus ligger på hans familieliv eller rettere mangel på samme. Det er hverken let at være hustru eller barn af den verdenskendte og feterede Cousteau. Økonomien hænger i laser Man forstår dem godt.

Der er en fin balance mellem familie dramaet og de mange scener, hvor vi befinder os med havforskerne  under vandet. Sidstnævnte billeder er visuelt flotte og dragende. I det hele taget er filmen æstetisk smuk. Farverne er stærke og klare, og det nostalgiske islæt, der især kommer til udtryk i scenerne fra 40erne og 50erne får os et kort øjeblik til at drømme os tilbage til den gang, livet på mange måder, set med nutidens øjne, forekom enklere.

Foto: UIP

Audrey Toulon som Simone og Lambert Wilson som Cousteau Simone er begge overbevisende. Man føler med Simone, som har viet sit liv til sin mands passion, på trods af, at han har mange andre kvinder på sidelinjen. Den 28 årige Pierre Niney, som vi senest har kunnet se i periodedramaet Frantz, har en helt særlig udstråling af styrke og sårbarhed. Også i Jacques- En mand af havet.

Foto: UIP

Manden bag filmen Jérôme Salle, som både har instrueret og skrevet manuskriptet til filmen siger: Cousteau blev en af de første prominente miljøforkæmpere, men han prøvede aldrig at skjule sine fejltagelser. Han overvandt utrolige forhindringer, udviste…stort fysisk mod. Han var kreativ og en stor instruktør, der forstod at fortælle historier. Det er netop det indtryk, man får af Cousteau i filmen.

Grundlæggende kan man sige at Jacques- En mand af havet er en lidt forudsigelig film. Vi kender jo netop Cousteau fra hans mange film og tv-serier. Når det er sagt, er filmen flot og fascinerende. Den får fire stjerner herfra.

Instruktør: Jérôme Salle

Trailer: UIP

 

Premiere: 1. juni 2017