Kulturkupeen

1864

∗∗∗∗

Af Eva Zierau.

1864 Serien er visuelt  fremragende, men kom forvirrende fra start.

Så kom den endelig. Ole Bornedals store historiske drama-serie 1864 på DR om Danmarks sviende nederlag til Preussen, hvor vi mistede stort set hele Slesvig samt de to tyske hertugdømmer Holstein og Lauenborg. 1,7 mio. seere så med.

Serien er blevet til i anledning af 150 året for krigen 1864. Den er DR´s dyreste nogensinde med et budget på 173 mio. kr. for 8 afsnit. Til sammenligning kostede Krøniken omkring 125 mio kr. for 22 afsnit.

Første afsnit af en tv-serie er altid svært. Her bliver vi introduceret til seriens univers og karakterer. Seerenes forventninger til 1864 har pga. den massive mediedækning været høje, men første afsnit levede ikke op til forventninger. Det var simpelt hen for rodet.

Serien starter i nutiden. Vi befinder os på Dybbøl Banke. Her møder vi en flok unge efterskoleelever, der hellere vil tjekke mobiler og snakke end at høre på læreren fortælle om krigen i 1864. Blandt eleverne er den utilpassede punkerpige Claudia (Sarah- Sofie Boussnina), som har mistet sin bror i Afghanistan. Således er der tråde fra krig i dag til dengang. Derfra klippes tilbage i tiden til 1851 nu på Sydfyn ved afslutningen af tre års krigen. Vi møder bl.a. børnene Peter og Laust, som senere som voksne får centrale roller i serien. Endvidere deres far Thøger (Lars Mikkelsen), biskop og senere konseilspræsident Ditlev Monrad (Nicolas Bro), Johanne Luise Heiberg (Sidse Babett Knudsen) og godsejerens søn Didrich (Pilou Asbæk), som kommer traumatiseret hjem fra tre årskrigen. Flere af karaktererne er imidlertid temmelig karikerede ikke mindst Monrad, som nærmest beskrives som rablende gal.

Billedsiden er fejende flot. Farver, lys og billedkompositioner kan ikke være smukkere. Det havde måske været en god idé, om man i første afsnit var kommet mere ind på baggrunden for krigen 1864. Vi har ikke alle vores Danmarkshistorie present eller har læst lektien på DR’s hjemmeside. Når dette er sagt, ser jeg frem til næste søndag, hvor 1864 atter kører over skærmen.

Premiere: 12.oktober. DR 1

Instruktør: Ole Bornedal

www.dr.dk