Menu Luk

3100 – Hornbæk Havn, by og strand. Sommerglæder 4.

Set og oplevet af Ulla Strømberg.

Sommerglæder 4.

”Hornbæk er vågnet”, sagde damen i køen hos Bageren. Vi står langt ned ad hovedgaden – og det er to dage før havnefesten begynder. Når det allerede er sådan nu, hvordan bliver det ikke om et par dage? er den generelle stemning hos de lokale.

Den karakteristiske hornbækfyr.
Den karakteristiske hornbækfyr. Foto: US.

Hovedgadens skilte har fået en sæk over hovedet, den nye, tilladte korttidsparkering er suspenderet, og restauranterne har indforskrevet trådhegn, ekstra borde og sikkert også flydende forsyninger. Hornbæk opruster.

Det er kun tre år siden, at selvtilliden i Hornbæk var på et nulpunkt. Alle skævede til Tisvilde, som bare var stedet for sommerferie, cafébesøg og såmænd også en tur i vandet. Men så tog pokker ved det gamle badested, som jo har både havn og mange butikker – i modsætning til konkurrenten. Hornbæk ville ikke dø. Forskellige kræfter, uafhængige af hinanden, så fremtidsmuligheder med ikke mindst den lokale modedame Ilse Jacobsen som et strålende eksempel på det private initiativ med god smag.

Men én igangsætter er ikke nok. Havneforeningen og andre lokale sammenslutninger har også gjort deres, og det er som om, alt skal til eksamen her i uge 30 – og 31, 2015.

Hornbæk Havn. Alt udsolgt i uge 30.
Hornbæk Havn. Alt udsolgt i uge 30. Foto: US.

 

For i denne weekend går det løs i Hornbæk. Juleaften over hele fronten – er fornemmelsen.

Men hvorfor skal alt brændes af på samme tid?

Beach Polo på Hornbæk Strand, torsdag d.23. 7. 2015. Foto: US.
Beach Polo på Hornbæk Strand, torsdag d.23. 7. 2015. Foto: US.

World cup i strandpolo eller beach polo med heste og champagne på stranden, gratis adgang for de kloge – 1500 kroner for dem, der ville står inden for en afspærring – siger rygtet. Fra torsdag til lørdag.

To konkurrerende diskoteker op og ned ad Friisvej begyndte allerede onsdag og varer til lørdag, mens selve Havnefesten fra d.24. – 26. juli folder sig ud med omrejsende tivoli i havnen. Åbningskoncerten styres af Lis Sørensen, mens Birthe Kjær står for farvel-og-tak – familiekoncerten søndag eftermiddag.

15.07.24. fiakerhuseFoto: US.

Så kan det være at de unge og de halvgamle ligger brak. Derfor den nye opfindelse med uge 31, hvor der er gratis sundhedstilbud for alle, står der på skilte. Morgenyoga og prøvetime på golfbanen etc. Men ud over vandet, havet, sandet, havnen og himlen- er det i sidste ende restauranterne og cafeerne, der skal fastholde gæsterne. Og her er der heldigvis også sket en række glædelige små tiltag.

Der er bl.a. den gamle fine restaurant Søstrene Olsen, dertil en ny restaurant i Ilse Jacobsens kurbad, en ny italiensk familierestaurant – endnu en café med burgers og på hovedgaden ny juicebar, ny isbutik samt en sjov café med genbrugsmøbler og et menukort med bl.a. kaffe og hjemmebagte boller, Albi’s kaffebar. Mens den største sommersucces vist er fiskehandleren, der har udvidet med endnu flere borde nede i haven og et robust rum, hvor folk kan spise, når vinden blæser og sommeren snyder.

Hornbæk idyl.
Hornbæk idyl. Foto: US.

 

Hornbæk er vågnet. Gudskelov og heldigvis. Men hvordan få nattesøvn, når bongotrommerne lyder aftenen igennem og først slutter efter kl. 03?

 

Hornbæk, 3100 dk  – uge 30 og uge 31.