Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

 

Den Jyske Opera fejrer 70 års virke med en turnékoncert, som er en blandet samling arier og optrin fra udvalgte operaer. Med kun tre solister og operaens eget kor, som blev dannet i 2000, formår de at komme et pænt stykke igennem operahistorien. Som blandede bolsjer! Her er ingen vejledning, ingen ord med på vejen, men en klovn, kvindelig, spansk født, som skal løsne lidt op for seriøsiteten. Det var vist iscenesætteren, Eva Maria Melbyes tanke, også da hun ansatte Marcus Olson som scenograf.

70 års opera. Pressebillede.

 

Det hele er et gavebord med store og små pakker. Ideen er såmænd sjov nok og ligeså kostumerne til solisterne, Inger Dam-Jensen, Lars Møller, Magnus Vigilius og Marta Carbayo – sangerne i sort, hvidt og gult, mens klovnen er i både kjole og kjole og hvidt antræk.

Et “tag selv” gavebord med et repertoire fra Mozart til Bo Holten, Fra von Weber til Rued Langgaard godt spækket med Franz Léhar, Strauss d.y. og Carl Nielsens Maskarade. For sådan har Den Jyske Opera altid været.

Jo, ingen tvivl om alsidigheden, og niveaet. For Den Jyske Opera har på mange måder gjort en imponerende indsats for at brede operagenren ud til hele Danmark. Ja, man ville have ønsket at det var blevet til mere end en forkølet vinterferieuge i København hvert år.

Men godt for det danske land, for Den Jyske Opera har også taget sig af både eksperimenterende opera, urpremierer m.m.

Ved de største satsninger er folk valfartet til Aarhus, bl.a. i de forunderlige Wagner-dage i både 1980erne og 1990erne, hvor en begavet ”Ringen” blev opført med vore bedste sangere fra ind- og udland.

Så tak til Den Jyske Opera for indsatsen – og held og lykke i fremtiden. Og for min skyld må man godt lade klovnen blive hjemme næste gang og i stedet sætte en vært (skuespiller eller sanger) til at introducere de forskellige brudstykker.

For brudstykker var og blev det – og i en lidt for tilfældig ramme – men alligevel en god aften på Gl. Scene i Kbh.

Se turneplanen på www.denjyskeopera.dk

4.3 – 7.4. 2017.