Kulturkupeen

Syng dansk – på Bellevue.

Kommenteret af Ulla Strømberg ( set dagen før premieren)

SYNG DANSK.

Line Knutzon og Nikolaj Cederholm har i flere omgange samarbejdet. Mest vellykket var det med ”Guitaristerne” i 2005 på Mungo Park. Med ”Syng Dansk” er det noget af den samme guitarstemning, som gør sig gældende. Handlingen er semi-absurd: ironi og dæmoni iblandet en næsten barnagtig morskab – og så drysset med en god portion musikalitet. Vi er i parcelhusmiljøet, som holdes ud i strakt arm, egentlig mærkeligt, at man stadig må gøre grin med måske halvdelen af befolkningen. Men ironien går hjem.

Syng dansk. Pressebillede.

I ”Syng Dansk”, som vel er et svar på øjeblikkets X-faktorudsendelser er det to kjole- og hvidt klædte herrer, der skal fremføre nogle af folkets indsendte sange. Men sangene er hverken gode eller umiddelbart sangbare. Historien suppleres af et tremandsorkester, hvis leder er svensk. Det kommer der lidt svenskeridiosynkrasi ud af. Meget 80er-agtigt!

Carsten Bjørnlund og Jesper Lohmann er som skuespillere dag og nat. Den ene indædt kontrolleret, den anden lidt afslappet, altid på line – tilsammen fungerer de uden at man kan finde ud af, hvem der er den stærkeste.

Forestillingen lever på tidens store interesse for sangprogrammer og på nogle indestængte aggressioner, som ligger dybt nede i nutidsdanskeren. Der er så meget, man ikke må sige- og ikke kun i Sverige – også Danmark har sine uskrevne love. Og så er der spørgsmålet om den sociale placering.

Pressebillede, Syng Dansk, Bellevue Teatret.

Line Knutzon har, når hun er bedst, en masse på hjerte om det moderne menneske klemt inde i en småborgerlighed, der er til at få kvalme af.   I ”Guitaristerne” kom det frem – og også i de snart gamle radiospil, som blev sendt i 1990erne. I ”Syng Dansk” rammes nogle af de samme toner – og så er det op til publikum at fatte pointerne, le ad dem og eventuelt synge med.

Instruktion: Nikolaj Cederholm

Manuskript: Line Knutzon

Komponist: Jens Hellemann

Kostumedesigner: Line Bech

Medvirkende: Carsten Bjørnlund, Jesper Lohmann og Aksel Morisse

Musikere: Maggie Björklund, Lisbeth Diers og Eva Malling

Spilleperiode og -tider 9. marts – 2. apr. 2017