Kulturkupeen

Homeless Love – samtidshistorie på Pantomimeteatret.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldt af Ulla Strømberg.

Samtidshistorie på Pantomimeteatret. Ballet i Tivoli.

Pantomimeteatret er noget helt specielt – og endnu mere med den nye moderne ballet: ”Homeless Love”. Her blandes genrerne på bedste avantgardistiske måde.

 

Den gamle pantomimetradition går tilbage til den såkaldte casortiske pantomime fra  begyndelsen af 1800-tallet.

I dag danses pantomimerne på scenen på det Pantomimeteater, som Dahlerup tegnede i 1870erne med påfuglehale og tårne i bedste kinesiske stil. Sceneteknikken viser på anakronistisk facon barokkens kulisseteater med bagtæpper, sideben og sofitter samt ikke mindst et hav af lemme i gulvet. Alt viser bagud, og så kommer pludselig en ballet, hvor danserne er i moderne tøj, musikken er fra nutiden, og sandelig om ikke nogle bryder ud i sang. Det er Sebastian Kloborg, danser og koreograf på Det Kongelige Teater, der sammen med Tim Matiakis har skabt balletten.

15.07.23. panto 1. sangereFoto: US.

Historien lægger sig i forlængelse af de gamle pantomimer, hvor borgerdatteren møder kærligheden, mens den gamle sure fader går ind for et arrangereret og givtigt ægteskab.

15.07.23. pantomime 2Foto: US.

Sådan er det også her med masser af forviklinger og sang foran hoveddøren på den sædvanlige gade, for kulisserne er naturligvis de gamle, klassiske. Til sidst ender det hele dog med smil og bryllup. Man kan næsten ikke ønske sig mere. Og så alligevel!

For få år siden afskaffede Tivoli det levende orkester. Det er et stort savn, der sammen med påfugletæppet i plastic normalt kan irritere meget. Men i denne nye ballet er der snildt sat en musiker med guitar på scenen sammen med to sangerinder, hvilken god idé, som får en til at huske på de gode velmagtsdage.

Men spørgsmålet er, om Tivoli alligevel ikke tager for let på pantomimen og informerer utilstrækkeligt? For er publikum klædt på til forandringen? Er publikum overhovedet vidende om den gode pantomimetradition? Jeg er jo ikke sociolog, har bare min egen sunde sans, når jeg kikker rundt på publikum. Der er altid den faste stok, der vist sidder der hver aften, så er der mødre og børn sammen på de første rækker og bagest og udenom nogle desorienterede turister fra hele verden. Jeg ledte længe forgæves efter en plakat med mere info, fandt den til sidst ovre i hjørnet, hvor mange stod og så på det ophængte a2 ark. Hjemmesiden hjælper ikke meget. Mere info, tak.

Men Homeless Love – er værd at se, hvis man er nostalgisk.

Indtil d.14.8. 2015.

Gratis for Tivolis Gæster.

Skiftende spilledatoer.

www.tivoli.dk