Kulturkupeen

The Visit-An Alien Encounter

∗∗∗∗

The Visit- An Alien Encounter er en fascinerende dokumentar om et besøg fra rummet.

Denne film handler om en begivenhed, der aldrig har fundet sted- menneskets første møde med intelligent liv fra rummet.

Med de ord starter filmen om et fiktivt besøg fra rummet. Dernæst klippes til en hest, der i slow traver rundt på en mark og en voiceover siger:… Siden opfindelsen af radio og tv har der været tilfælde, hvor vi har set tegn på en anden civilisation.

The_Visit_Parabol

Foto: Magic Hour Films

Vi er i gang med total syret oplevelse. En dokumentar om noget, der aldrig er sket. Allerede her er der noget, der halter. Populært sagt skildrer en dokumentar virkeligheden. Filmens danske instruktør Michael Madsen siger, at han i stedet er interesseret i det potentiale, der ligger i hvordan virkeligheden kan være, og hvordan den kan fortolkes.

Med eksklusiv adgang til FN’s kontor for Anliggender vedrørende det ydre rum i Wien og til militær strateger og eksperter fra verdens førende rumforskningscentrer får vi med Madsen ved roret en prøve på, hvordan vi her på jorden kunne takle det første møde med besøgende fra det ydre rum.

Foto: Magic Hour Films

Der har tidligere været adskillige film om emnet. En af de mest populære film er Steven Spielbergs ET(1982) om det lille elskelige rumvæsen ET, der strander på jorden og bliver bedste venner med drengen Elliot.

I Madsens film får vi endnu et indblik i, hvordan mennesket kunne reagere, hvis der kom besøg fra en anden planet. Vi kommer med på en rejse ud over det jordiske perspektiv, og forskerne konfronterer hinanden og de fremmede med et hav af spørgsmål som: Hvem er de? Hvor kommer de fra? Vil de erobre os og tage os alle som slaver? Er de på opdagelsesrejse, eller er de nødlandet? Har de forestillingsevne og kan tænke som os? Har de følelser og kan de skelne mellem godt og ondt og vigtigst af alt, hvordan opfatter de os og vores verden. Vores egen selvforståelse og eksistentielle holdninger er centrale temaer i filmen.

The_Visit_Astronaut_FN

Foto: Magic Hour Films

Det faktum, at Madsen har fået et væld af højt estimerede forskere til at simulere et besøg fra det ydre rum, gør filmen troværdig. Den konstante skiften mellem rent opspind og eksakt videnskab er dybt fascinerende. Eksperternes samtaler med hinanden og med væsnet fra det ydre rum, som vi i øvrigt aldrig ser, men kun hører om, virker påfaldende troværdigt. Man tænker, at eksperterne sikkert for længst har udtænkt en plan om, hvordan vi skal takle et besøg fra rummet, hvis det sker en dag. Dette må være en generalprøve.

Store dele af filmen er optaget i FN’s kontor i Wien, hvilket bekræfter filmens autencititet. Man glemmer således for en kort stund, at vi befinder os i et rent fiktivt univers. Visuelt foregår mange scener i ekstrem slowmotion. Det giver et drømmeagtigt nærmest hallucinationerende indtryk. Der er i de scener, der foregår i naturen, på gader og stræder og omkring og i rumskibet en udstrakt brug af stærke farver herunder i klare røde, grønne og blå nuancer. I modsætning hertil står samtalerne forskerne imellem og med de fremmede, som bliver vist helt traditionelt, som om der var der tale om et interview i TV-Avisen.

Det er lidt svært at finde hoved og hale i denne film. Den stiller flere spørgsmål end den giver svar. Hvordan kan de fremmede f.eks. forstå vores kommunikationsform herunder sprog og kropssprog ?

The Visit er en film, der med sin unikke form både er fascinerende og tankevækkende. Filmen udfordrer vores selvforståelse og vores forestillinger om betydningen af en fremmed livsform. Den forsøger med andre ord at gøre det ubegribelige begribeligt.

Man er måske ikke blevet meget klogere, når man forlader biografen, men gå alligevel ind at se denne fascinerende film, som man ikke kan lade være med at filosofere over flere dage efter.

https://youtu.be/-_W70rhVcJQ

Trailer: Magic Hour Films og Lars Brask Frederiksen

Instruktør: Michael Madsen

Premiere: 2. september 2015