Kulturkupeen

He named me Malala

∗∗∗∗∗

Af Eva Zierau.

Gribende film om Malala Yousafzai.

One child, one teacher, one book and one pen can change the world: Malala Yousafzai.

Den oscarvindende filminstruktør Davis Guggenheim står bag dokumentarfilmen He named me Malala. Filmen bygger på bogen af samme navn skrevet af ikonet og forkæmperen for pigers ret til uddannelse Malala Yousafzai. Guggenheim har her begået en virkelig gribende film om Malala og hendes familie, som han har fulgt i 18 måneder i England og på nogle af hendes mange rejser for at udbrede sit budskab.

 

 

 

Foto: SF Film og Fox Film

Filmen fokuserer primært på nutiden herunder hendes dagligdag i Birmingham. Vi ser, hvordan hun befinder sig i en fremmed kultur, og hvordan hendes dagligdag fungerer. Hun fortæller, hvordan hun klarer sig i et engelsk skolesystem og om sine mange opgaver for Malala Fonden. Vi følger hende på hendes mange rejser til lande som Nigeria, Kenya og Jordan for at udbrede budskabet om, at alle piger skal have ret til at gå i skole. Vi ser hende blive modtaget af Dronning Elisabeth II og Barack Obama samt modtage Nobels Fredspris i 2014. Vi overværer hende holde en gribende tale i FN med stående klapsalver, og vi ser hende mødes med store Hollywood stjerner.

 

Foto: SF Film og Fox Film

Der er imidlertid ikke meget stjernestøv over Malala. Hun virker totalt naturlig, ærlig og uimponeret over sin egen formåen. Hun kæmper for en vigtig sag, som har kostet hende og hendes familie, at de har måttet flygte fra deres fædreland. Hun har, efter Talebans attentat på hende i en skolebus i Pakistan for 3 år siden, været igennem flere store operationer og har fået en permanent lammelse i den en side af ansigtet. Hun kan ikke tage tilbage til Pakistan og bliver overvåget 24/7 for at undgå et nyt attentat. Alligevel kæmper hun mere fokuseret end nogensinde på at give magt til piger, gennem uddannelse. Hun er en sand heltinde.

Guggenheim viser imidlertid også en anden side af den Malala, vi kender fra medierne. Hun er også en ganske almindelig ung pige på 18 år. Hun bekymrer sig over, at det, selv om hun er enormt flittig, er sværere at klare sig godt i skolen i Birmingham end i Pakistan. Hun føler sig anderledes end sine skolekammerater, og har svært ved at finde nære venner. Og hvad med kærligheden? Hvordan skal hun forholde sig til, at de fleste piger i klassen allerede har haft flere kærester. Denne seksuelle frigjorthed forstår hun ikke.

Filmen gør brug af mange flashbacks fra hendes barndom i Swat Dalen og optagelser omkring selve attentatet, som blev vist på alverdens medier, men også håndkolorerede tegninger, der viser hendes families historie. Denne skiften mellem dokumentarisk materiale og en poetisk nærmest eventyrlig streg giver en god vekselvirkning.

Hendes far Ziauddin spiller en stor rolle i hendes liv. De to har et helt specielt tæt forhold. Det er ham, der indirekte har tilskyndet hende til at tale offentligt mod Taleban, og da hun bliver angrebet af dem, føler han en stor skyldfølelse. Netop forholdet mellem far og datter er helt centralt i filmen. I det hele taget fungerer modsætningen mellem hendes almindelige liv og hendes heltestatus rigtigt godt. Hun er modig, stærk og kæmper mod diskrimination af kvinder, men hun er samtidig en ganske almindelig ung pige.

Visuelt og teknisk er filmen som mange andre dokumentarfilm. Filmen er traditionel i sin opbygning, så det er ikke der, fascinationskraften ligger. Det er selve historien om en ung pige med et imponerende mod og hendes utrættelige kamp for at alle piger skal lære at læse og skrive og bestemme over deres eget liv. Et sted i filmen bliver hun spurgt om, hvordan hendes liv havde formet sig, hvis hun ikke havde gået i skole og svaret falder, prompte: Så ville jeg sikkert allerede have to børn og være analfabet. Der findes på verdensplan mere end 60 mio. kvinder, der er analfabeter. Undersøgelser har vist, at når kvinder i verdens fattige lande får uddannelse stiger familiernes levestandard markant.

Malalas ufortrødne kamp for kvinders ret til uddannelse vil gå over historien. Gå ind og se denne gribende og vigtige film.




Trailer: SF Film og Fox Film

Instruktør: Davis Guggenheim

Premiere: 29. oktober 2015