Kulturkupeen

ECHO

∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Alternativ julefilm.

ECHO er en islandsk film med 56 uafhængige og vidt forskellige tableauer om livet i Reykjavik op til jul og Nytår. En film, hvor virkeligheden iscenesættes i øjeblikke.

Vi følger i ultra korte sekvenser almindelige menneskers liv op til højtiden. I første scene befinder vi os i en vaskehal, hvor de grønne børster rengør en gammel bil. Derfra klippes til 15 mænd der i række går op ad et sneklædt bjerg. Derfra til en kirke, hvor en afdød dreng ligger i en åben kiste, og kirketjeneren gør klar til begravelsen. En følelsesmæssig voldsom scene.

Foto: Øst for Paradis

Senere er vi vidne til børn der spiller krybbespil. Nogle ældre mennesker med nissehuer, der gør vandgymnastik i de varme kilder, et hold slagteriarbejdere, der mens de arbejder, danser og synger med på julemusik i radioen, en gammel mand på et plejehjem som ikke kan kende sin datter, folk der bytter gaver, juletræer der bliver brændt på bålet, supermarkeder der smider bjerge af gammel julemad, som har overskredet sidste salgsdag, ud, en nytårstale i tv, en fødsel osv.osv.

Foto: Øst for Paradis

Hver person i filmen er kun med i en enkelt scene. Der er ingen gennemgående karakterer, men et hav af forskellige, hvilket gør, at man får et distanceret forhold til, hvad der foregår på lærredet. Mobiltelefoner har en central rolle i filmen. Vi ser lysene fra dem alle vegne.

Foto: Øst for Paradis

ECHO er mildest talt en anderledes og udfordrende film. Man føler sig lidt hensat til et museum, hvor man bliver konfronteret med vidt forskellige malerier. Forskellen på museet og biografen er, at på museet kan du stoppe op og fordybe dig i de værker du finder interessante. I ECHO er du i et højt tempo nødsaget til at forholde dig til hele pakken af indslag uden sammenhæng og med nye karakterer i hvert tableau. Filmen, der varer 77 minutter, viser en uafbrudt strøm af  forskellige indslag på ca. halvanden minut.

Bag filmen står den prisbelønnede islandske instruktør Rúnar Rúnarsson, som også er filmens manuskriptforfatter. Han er bl.a. kendt for filmene Sparrows(2015) og Volcano(2011). Visuelt er ECHO en flot film, med smukke panoreringer over den islandske natur.

ECHO, der har modtaget flere priser, er en alternativ julefilm. Den er en allegori på det moderne menneske. Ideen er god, men er svært at nå at forholde sig til så mange ultra korte historier. Filmen mangler i min optik en rød tråd. En afsluttende opsamling på de 56 forskellige små fortællinger. Men man må give den. Den er original, og ikke som julefilm er flest.

Instruktør:Rúnar Rúnarsson




Trailer: Øst for Paradis

Premiere: 3.december 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *