Kulturkupeen

Kronborg og Shakespeare

Stor ståhej for ingenting – øh hvorfor så gå i teatret? 

/Ulla Strømberg

∗∗∗

Rollelisten er lang, men antallet af skuespillere er begrænset til 8. Sådan er det altid med The Globes turnéforestillinger, der mest af alt ligner forstørret dukketeater med musicerende skuespillere, der springer ud og ind af de mange roller.

Vi er på Sicilien i Messina efter Shakespeare ordre. Instruktøren Max Webster har lagt tiden til ca. 1958 at dømme efter de let falmede sommerkjoler, som de unge forelskede piger er klædt i, mens mændene er henvist til hvide undertrøjer, militærseler og blå uniformsjakker – og udenom en meget pappet minidekoration.

Intrigen er såre simpel: Et par er forelskede, men må ikke få hinanden for en skinsyg rival – et andet par ved ikke, at kærligheden lurer om hjørnet. Men en Shakespeare-komedie er på trods af indlysende kvaliteter, i form af vittige replikker og veltegnede karakterer, slet ikke nem at gå til, hvad årets fortænkte opsætning på Grønnegaards Teatret også er et tydelig eksempel på.

”Hvad skal vi finde på denne gang?” kan man næsten hører instruktørerne tænke. Men der må aldrig gå rutine i hittepåsomheden. Heldigvis kan de britiske skuespillere tale, spille og improvisere, så man næsten overgiver sig.

Derfor var publikum glade på Kronborg ved gæstespillets første aften – måske også takket være et godt vejr og en ubetalelig udenomsdekoration i form af det gamle slot. For på scenen var aktionen til at overse.

Så alligevel, vel mødt næste år til Shakespeare-festival på Kronborg.

 

Much Ado about Nothing

The Globe, London til Shakespearefestival, 2014 – d.1.8.2014, Kronborg under HamletScenen

Forfatter: William Shakespeare

Instruktør: Max Webster Scenograf: James Cotterill Komponist: John Barker Rolle/Skuespiller:

Benedick – Simon Bubb Don Pedro – Jim Kitson Hero/Conrade – Gemma Lawrence Beatrice/Verges – Emma Pallant Claudio – Sam Phillips Leonato/Ursula – Robert Pickavance Margaret/Borachio/Friar Francis – Joy Richardson Don John/Dogberry – Chris Starkie