Kulturkupeen

Men lever man? Frit efter Shakespeares Stormen.

∗∗∗

/Ulla Strømberg.

Gamle kammerater på Teater V i svær konstellation.

Initiativet er godt. At samle de gamle teaterskolekammerater 20 år efter afslutningen og spille Shakespeares ”Stormen”. Pelle Koppel har som leder af Teater V i de seneste år gjort en række overraskende skridt hen imod et andet teater baseret på både ord og samfundsanalyse og gjort Teater V til et vigtigt supplement til de store københavnske scener.

”Men lever man?” bygger på ”Stormen” med en tysk instruktør – og oven i købet i en bearbejdet form. Plakat og pressebilllede lovede et aftenparty i Noel Cowards stil og måske en sofistikeret dialog – ærgerligt nok er forestillingen i en helt anden boldgade.

men lever man teater V Holdet 2014

Pressefoto.

Stormen kræver forkundskaber. Et æske på æske system. Måske sidste skuespil af Shakespeare  – fra 1611, hvor han mere end andre steder jonglerer med teatrets poesi og sammenvæver drøm, utopi og jordnær livsførelsen – det hele iscenesat af herskeren Prospero over for Caliban, urmennesket.

Man har vist ikke været tilfreds med Shakespeares tekst! Den skulle peppes op med citater fra Tjekhovs ”De tre Søstre” skrevet omkring 1900, bl.a. denne linje (i forkortet form) ”Tænk hvis dette liv var en kladde og man nu kunne begynde på renskriften”. Også andre citater fra de spleenede søstre indgår. Men det triste er, at citaterne fra naturalismens tidsalder kolliderer uskønt med Shakespeares poesi.

Forestillingen er sikkert gennemtænkt fra instruktøren Lydia Bunks side, men for de medvirkende skuespillere bliver det næsten som en elevopvisning i hvilke stemningsområder, de bedst dækker. Scenografien ved Nadia Nabil Korsbæk er smuk og stemningsskabende som en borgdekoration i en meget civiliseret verden.

Camilla Bendix, Mads M. Nielsen samt Teater V’s chef, Pelle Koppel, lyser op, fordi de frigør sig fra teksten og skabe figurer med nærvær. Men Shakespeare er desværre pist væk.

 

Tekst: William Shakespeares Stormen – bearbejdet!

Instruktion & koncept: Lydia Bunk

Oversættelse: ?

Scenografi: Nadia Nabil Korsbæk Komponist: Peter Kohlmetz Møller Lysdesign: Raphael Solholm

Medvirkende: Ellen Hillingsø, Peter Reichhardt, Pelle Koppel, Mette Kolding, Mads M. Nielsen og Camilla Bendix

 

Premiere 2.11.2014, Teater V, i Prøvehallen, Valby

2-22. november 2014 Valby

  1. november – 6. december 2014 Aarhus Teater www. Teater-v.dk