Kulturkupeen

Interstellar

∗∗∗∗

Visuelt flot og imponerende science fiction film 

Eva Zierau

Instruktøren Christopher Nolans Interstellar om en rumrejse til en anden galakse er lidt af en bedrift. ”Rumrejser repræsenterer for mig det absolutte ekstreme af, hvad det vil sige at være menneske. Det bunder i, at vi gerne vil finde ud af, hvad vores egen eksistens betyder i forhold til universet” siger han i et interview. Hans udsagn kan man så være enig i eller ej. Men en ting er sikkert. Filmen, er visuelt fejende flot. Der er teknisk set trykket på alle de rigtige knapper og resultatet er overvældende.

(Foto: Warner Bros)

 

Der er imidlertid ikke megen science fiction og glamour over filmens start. Vi befinder os i The Midwest i USA. Enkemanden Cooper (Matthew McConaughey)bor med sine to teenagebørn Murph(Jessica Chastin) og Tars(Bill Irwin) samt sin svigerfar på en faldefærdig farm ude på landet. Stormen racer og jorden er dækket af et kraftigt lag støv, som bliver tykkere for hver dag, der går. Jorden er ved at udvikle sig til en stor støvbold, og menneskenes dage på kloden er talte. Cooper, der er tidligere astronaut for NASA, får med et hold forskere til opgave at rejse ud i rummet for at undersøge om menneskene kan finde en ny klode at bo på. De første 45 minutter af filmen befinder vi os på vores udpinte jord. Resten af filmen dvs. lidt over to timer foregår i rummet.

 

Filmen vækker mindelser om Stanley Kubricks oscarvindende science fiction-film fra 1968: 2001:A Space Odyssey. Denne banebrydende film tog nogle af de samme emner op som teknologi, kunstig intelligens og liv i rummet. Man kommer også til at tænke på den dette års syv dobbelte oscarvinder Gravity(2013), hvor grundhistorien ganske vist er en anden, men den foregår ligeledes ude i rummer.

 

Interstellar omhandler både den nære historie om afsavn ved at forlade dem man elsker og den store historie om menneskets rejse mod stjernerne. Filmen er lang. To timer og 50 minutter. Det er i overkanten af, hvad historien kan bære. Når det er sagt, er det en teknisk og visuelt imponerende film.

 

Premiere 6. november 2014

Instruktør: Christopher Nolan