Menu Luk

∗∗∗∗

Finurlig og farverig tegnefilm.

Eva Zierau

Drengen og verden er en surrealistisk og finurlig tegnefilm uden ord, ligesom vi ser det i tegnefilm for helt små børn. Drengen og verden er imidlertid ikke en film for de mindste. Den har stærke politiske referencer og tager alvorlige temaer op som fattigdom, industriel revolution, materialisme og klimaforandringer.

Menino_Mundo_01.jpg

Foto: Menimo Mundo, Paradisbio.dk)

Vores lille navnløse brasilianske helt har et kuglerundt hoved, smal krop og tændstik ben og arme. Han bor med sine forældre ude på landet. En dag må faren forlade familien for at søge arbejde i byen. Drengen savner ham og drager ud i verden for at finde ham.

Det bliver en rejse, hvor drengen stifter bekendtskab med en helt ny og overvældende virkelighed. Aldrig har han hørt så megen larm og set så mange mennesker, maskiner og huse som i storbyen. Aldrig har han oplevet så megen fattigdom, rigdom og ensomhed. Han er imidlertid en gæv lille gut, så han lader sig ikke skræmme, men leder ufortrødent videre.

Instruktøren bag filmen er den 43 årige Alê Abreu fra Sãu Paulo. Han har en fortid i reklameverdenen, hvor han bl.a. har lavet illustrationer til blade, aviser og bøger. I 2008 fik hans første animationsfilm Cosmic Boy premiere. Drengen og verden er hans seneste film, som har vundet flere internationale priser. Albreu er inspireret af den japanske animationsinstruktør Hayao Miyazaki, hvis tegnefilm netop ofte handler om menneskets forhold til natur og teknologi.

Det der er kendetegnende ved denne film er et visuelt fantasifuldt og legende univers, som på den ene side omfatter collager, akvarelbilleder og simple blyantstegninger og på den ene side kunstfærdigt sammensatte overdådige tegninger og figurer. Dertil kommer en eksplosion af farver, som på kalejdoskopisk vis driver den til tider noget usammenhængende historie videre.

Filmen kunne godt have været lidt kortere. Alt i alt dog en livsbekræftende og flot tegnefilm.

Premiere 6. november 2014

Instruktør: Alê Abreu