Kulturkupeen

På toppen af verden

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

De hænger ikke på træerne. Tegnefilm for børn, som kan mere end spænding, action og ren underholdning. Det er der jo i sig selv ikke noget galt med. Men når der så dukker en tegnefilm op, som stikker et spadestik dybere og som både børn og voksne ud over at blive underholdt kan blive lidt klogere af, ja så bliver man helt høj. På toppen af verden er sådan en film. En poetisk og medrivende lille perle.

Foto: SF FILM

Den unge pige Sasha er en del af den russiske overklasse i 1880erne. Hun bor med sine forældre i et stort palads i Sankt Petersborg. Forældrene ser gerne, at hun gifter sig med en rig og kedelig ældre fyrste. Det er ikke just det Sascha går og drømmer om. Hun vil være opdagelsesrejsende som sin morfar Olukine, der var en berømt videnskabsmand og polarforsker.

Foto: SF FILM

To år tidligere tog Olukine på en ekspedition, for som det den første, at nå Nordpolen. Han er aldrig kommet tilbage og Sacha sætter sig for, at finde ham. Hun flygter fra paladset og sætter kursen mod nord. Det bliver et vildt eventyr.

På toppen af verden er rated som tilladt for alle. Det er en til tider ret voldsom og uhyggelig film, så jeg ville personligt ikke tage børn under syv år med ind og se den. Også fordi selve handlingen kan være svær at forstå for de mindste. Vi ser naturens kræfter i form af voldsomme orkaner, bidende kulde, isbjerge der brækker midt over og forsvinder ned i havets dyb, skibe der bliver knust, frådende isbjørne og  sømænd der kæmper desperate mod hinanden for at få de sidste rester af den sparsomme mad, der er tilbage.  Alt sammen meget realistisk og skræmmende.

Foto: SF FILM

Historien er godt fortalt. Man kan ikke lade være med at lade sig rive med. Sacha er en rigtig heltinde. Hun har ingen overklasse nykker, men er sej, klog og stærk. Der er noget Pipi over hende. Vi befinder os langt fra Disney universet. Tempoet er langsommere, og ikke mindst visuelt er der tale om en helt anden type tegnefilm. Det, der er kendetegnende ved På toppen af verden, er et visuelt fantasifuldt og legende univers, som på den ene side omfatter collager, akvarelbilleder og simple blyantstegninger og på den anden side kunstfærdigt sammensatte overdådige tegninger i smukke støvede nuancer.

Foto: SF FILM

Såvel indholdsmæssigt som visuelt lægger filmen sig op ad den japanske tegnefilm tradition f.eks. Hayao Miyazakis film, som ofte handler om menneskets forhold til naturen og om figurer, der ikke ensidigt er gode eller onde. Gå ind og se På toppen af verden  med de lidt større børn, og få en god oplevelse sammen.

Filmen, der er en dansk/ fransk produktion, har vundet diverse priser på festivaler rundt om i verden.

Instruktør: Rémi Chayé

Trailer: SF FILM




Premiere: 26. januar 2017