Kulturkupeen

Force Majeure

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Enhver er sig selv nærmest.

Force Majeure er en intelligent og provokerende film. Den sætter spørgsmål til ægteskabet og kønsrolle mønstre på en utraditionel måde. Identifikation ligger lige til højrebenet.

Tomas(Johannes Kuhnke) og Ebba(Lisa Kongsli) er med deres to børn på skiferie i de franske alper. De har en travl hverdag hjemme i Sverige og har glædet sig til nogle fridage, hvor den lille kernefamilie kan få lidt tiltrængt kvalitetstid sammen.

Alt tegner sig også lyst indtil slangen i Paradiset i skikkelse af en lavine får vendt op og ned på familieidyllen. En dag, da familien sidder på bjerget og nyder en frokost på en solrig terrasse med udsigt over de smukke alper, hører de skud i det fjerne. Det er en lavine, der bliver skudt ned. En helt normal foreteelse i Alperne. De ser den langsomt komme nærmere, filmer den med mobilen indtil nysgerrigheden overmandes af angsten for lavinen, der kommer nærmere og nærmere. Panikken breder sig blandt restaurantens gæster, som flygter i alle retninger. Tomas når lige at gribe sin mobil og sine handsker, før han løber væk. Tilbage sidder Ebba med to skræmte og forstenede børn, som hun langsomt får bugseret indenfor i sikkerhed. Ingen kommer til skade, men det faktum at Thomas ikke har sørget for sin families sikkerhed før sin egen bliver en uoprettelig akilleshæl i Ebba og Tomas ægteskab. Bedre bliver det ikke, da han hårdnakket nægter, men da hun viser ham optagelsen på mobiltelefonen, er det svært at bortforklare.

Det, der er interessant ved denne film, er hele diskussionen om, hvordan vi instinktivt reagerer, når vi bliver truet på livet. Vi ved det ikke, før vi har prøvet det. Umiddelbart vil man som forældre ikke være i tvivl om, at man vil forsøge at redde sine børn først. Det gør Ebba også. Instruktøren Ruben Östlund siger:” I Force Majeure bliver den civiliserede mand konfronteret med sin natur. Karaktererne oplever et drama og faderen Tomas, må se i øjnene, at der er en uciviliseret side af ham, hvor instinkterne er afgørende. Han reddede sig selv og glemte sin familie”.

Der er noget nærmest dokumentarisk ved filmen. Mange af os har været på ski med børn, og ved hvor besværligt det er at få familien afsted om morgenen, og hvordan børnene udmattede og trætte vender hjem til hotellet om eftermiddagen. Dette er beskrevet minutiøst i filmen.

Force Majeure er et moderne psykologisk ægteskabsdrama. En moderne tragedie hvor modsætning mellem en overskuds familie på skiferie og dens opløsning er historiens kerne. Senere i filmen opstår der situationer, der minder lidt om den omtalte, og hver gang bliver vi mindet om vores urinstinkter. Bolden om hvem der passer på hvem, bliver givet videre gennem hele filmen.

Ruben Østlund har lavet adskillige spillefilm herunder fire skifilm. Hans kendetegn er lange sekvenser, som vi også ser i filmen. Han har vundet et hav af priser på internationale filmfestivaler herunder Den gyldne Bjørn i Berlin for Incident in a Bank fra 2010. For Force Majeure fik han dette års Cannes pris Un Certain Regard Award. Han er en af de instruktører vi kommer til at se mere til i fremtiden.

En flot og interessant film.

Trailer: Paradis bio




Trailer:Øst for Paradis

Instruktør: Ruben Östlund

Premiere: 11. december 2014