Kulturkupeen

De små ting

∗∗∗∗

De små Ting handler om de store. Om universelle tunge emner som prostitution, incest, korruption, tab, grådighed, bedrageri og kærlighed.

Vi befinder os i Reykjavik på Island. Året er 2006 altså før finanskrisen i 2008, hvor Islands økonomi brød sammen. Vi følger tre personer. Den unge børnehavepædagog og alenemor Eik(Hera Hilmarsdóttir), den alkoholiserede ældre forfatter Móri (Porsteinn Bachmann) og den tidligere fodboldspiller, nu blankpolerede bankmand, Sölvi(Thorvaldur David Kristjánsson). Fælles for dem er, at de har døtre på nogenlunde samme alder, og at de fører et dobbeltliv. To af dem bærer desuden på en ubærlig tragedie. Deres respektive liv flettes ind i hinanden, og efterhånden som filmen skrider frem, skrælles lag for lag af ulykkeligt levet liv og dyb menneskelig tragedie. Vi er i et mørkt og knugende univers, hvor hovedbudskabet er, at penge og magt korrumperer. I en scene siger Eik til Sôlvi, da de møder hinanden på en firmatur i Florida: ”Måske er jeg det du tror”, og henviser til sit skjulte dobbelt liv som callgirl.” Er vi ikke det på en eller anden måde alle sammen?” forsætter hun.

I De små Ting følger vi mennesker fra samfundets top og bund. Vi bliver konfronteret med kold og kynisk økonomitænkning, men qva forfatteren Móri også med en kunstnerisk og mere filosofisk tilgang til livet.

Hilmarsdóttir er eminent som Eik. Hun spiller med en rørende følsomhed og oprigtighed, og først til sidst afslører hun, hvorfor hun lever et dobbeltliv. Filmen formår på trods af sin længde på 2 timer og 10 minutter at holde tilskueren fast. Man keder sig ikke et øjeblik, men føler med disse skæbner, der har så svært ved at forvalte deres liv.

På engelsk er titlen Life in a fishbowl, som efter min mening er mere rammende. Instruktøren Baldwin Zophoníasson siger om den engelske titel, at den signalerer: ”…at vi alle svømmer rundt og rundt og møder de samme folk gang på gang”. Man kunne tilføje:” og støder ind i en usynlig væg, der forhindrer os i at realisere vores drømme”. Det gør vores karakterer. De fortsætter en selvdestruktiv kurs, selv om de inderst inde ved, at de burde forsøge at lægge den fra sig. Zophoníasson lavede allerede som 11 årige sin første kortfilm og har siden arbejdet med spillefilm, dokumentar, tv-komedier, musikvideoer og reklame. Hans første film Jitters(2010) blev en stor festivalsucces.  De Små Ting har også været vist på diverse festivaler og har modtaget flere priser.

En stærk og bevægende film.

Instruktør: Baldwin Zophoníasson.

Premiere: 1. april 2015.