Kulturkupeen

Abildgaard som arkitekt. Ny bog.

Anbefaling af Ulla Strømberg.

“Abildgaard som arkitekt – former og farver”  er en stor, vægtig, dybtgående og dybdeborende bog med masser af dokumentation om den store billedkunstner, arkitekt og “designer”, som levede fra 1743-1809. Kunsthistorikeren Hanne Raabyemagle og malerikonservator og farvearkæolog Line Bregnhøi er gået sammen om bogen, der samler op på deres tidligere, mangeårige beskæftigelse med Abildgaards virke og tilføjer nyt. Bogen sætter ind netop der, hvor de fleste Abildgaard-bøger er stoppet på overfladen: ved det arkitektoniske og det mere designmæssige, som er en lidt for moderne betegnelse for alt det, Abildgaard også skabte: bygninger, interiører, monumenter, udsmykninger og møbler.

Bogen er detaljerig, og netop samarbejdet betyder, at alt i Abildgaards forskellige værker beskrives, undersøges og analyseres.

Flere af hovedværkerne er i dag i bygninger, kun de færreste har adgang til, men bl.a. Christian VIII’s palæ på Amalienborg er tilgængelig. Derimod er udsmykningen i Frischs Gaard på Nytorv 5 i København (over for Domhuset)  skjult for offentligheden. Men Abildgaards udsmykning her, som blev overmalet i midten af 1800-tallet  og heldigvis senere genskabt, er en åbenbaring med scener fra en komedie af Voltaire og et billede i trompe l’æil stil med et draperet tæppe, som er kastet hen over fladen. Det er så levende, så moderne i ordets dybeste betydning, at man ville ønske at kunne være i nærheden af det. Også de mange farvelagte skitser fra Abildgaards hånd viser en klarhed, som er så nutidig, at de næsten synes uvirkelige.

Bogen uddyber billedet af en  ekstrem og vidtfavnende kunstner, der omsluttede de fleste discipliner og heller ikke holdt sig tilbage, da han bl.a. ønskede at være arkitekten bag genopbygningen af det udbrændte Christiansborg. Men den opgave blev givet til C.F. Hansen.

Nicolai Abildgaard kan ingen kunsthistoriker tilsyneladende blive færdig med, men med denne bog er der ikke levnet mange “huller” til de kommende generationer af forskere. Det meste er afdækket nu.

Smuk bog, varm anbefaling  – også til almindelige Feinschmeckere.

www.gad.dk

Bogen er udgivet i samarbejde med  Selskabet til Udgivelse af danske Mindesmærker.

(Anmeldelse er kort – grundet en fortsat dårlig højre hånd. Beklager.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *