Kulturkupeen

Edmond

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Flot og velspillet.

Edmond er historien bag tilblivelsen af Frankrigs største teaterstykke nogensinde Cyrano de Bergerac.

Vi befinder os i Paris i 1897. Edmond Rostand(Thomas Solivérès) er manuskriptforfatter uden den store succes, og så er han tilmed ramt skriveblokering. Han bor i en lejlighed med hustru og to små børn. Regningerne hober sig op på skrivebordet. Gode råd er dyre. En dag går han i biografen, et nyt medie i sin spæde vorden. Tanken om de levende billeders potentiale skræmmer ham. Han forudser, at det bliver teatrets død, og dermed en trussel  mod hans eget levebrød.

En dag bliver Edmond kontaktet af den berømte skuespiller Constant Coquelin(OlivierGourmet). Coquelin  trænger til en hovedrolle og insisterer på, at Edmond skriver et stykke til ham. Vel at mærke på tre uger. Coquelin er ikke just en mand man siger nej til, hvis man vil frem i teaterverdenen. Det er så at sige en umulig opgave for den skriveblokerede Edmond, men han ser ikke anden udvej end at kaste sig ud i det, hvis ikke familien skal gå fra hus og hjem.

Foto: Another World Entertainment

Edmond vækker mindelser om filmen Shakespeare in love(1998), om den unge Shakespeare der uden penge, ideer og held pludselig finder inspirationen igen til et af sine største værker. En film der vandt ikke mindre end syv Oscars.

Edmond er spækket med humor og flotte optrin. Der er er flere plots. For det første tilblivelsen af teaterstykket Cyrano de Bergerac på rekord tid. Dernæst Edmonds ægteskab, som knager i krogene. Så er der Edmons forhold til hans skuespiller ven, der er forelsket i en kostumedesigner på teatret, men har svært ved at udtrykke sine følelser overfor hende. Her kommer ordsnedkeren Edmonds ekspertise ind meget handy. Endelig har vi den overordnede fortælling om livet i Paris, ikke mindst indenfor teaterverdenen i slutningen af det 18. århundrede. Alt sammen skruet godt sammen til en fængende historie.

Foto: Another World Entertainment

Thomas Solivérès leverer en flot præstation som den unge Edmond, der får en opgave som synes helt umulig. Han arbejder dag og nat for at få sit stykke færdigt. Han er en stilfærdig og venlig mand, der bliver kørt rundt i manegen af en hær af selvcentrerede teaterfolk. Filmen er snarere en ensemble komedie end en film med en hovedkarakter, hvilket skaber en helt særlig og energisk dynamik.

Filmens clou er de flotte optagelser. Edmond er en ualmindelig smuk film med et væld af billeder fra Paris herunder fra byens gader, restauranter, teatre og nogle skønne panoreringer ud over byens tage. En ren fornøjelse af se på. Der er kælet for det visuelle hele filmen igennem, og så må man jo nok indrømme, at filmens nostalgiske element også har stor betydning for resultatet.

Foto: Another World Entertainment

Bag filmen står instruktøren Alexis Michalik, der også stod bag teaterudgaven af Edmond, som vandt ikke mindre end fem Moliére (den franske teaterverdens modsvar til en Oscar) tidligere på året.

Foto: Another World Entertainment

Cyrano De Bergerac kan i øjeblikket ses på Det Kongelige Teater. Har man købt billetter, bør man overveje, om man ikke før, man går i teatret skal gå i biffen og se Edmond. Lidt baggrundsviden om manden bag historien om den langnæsede Cyrano de Bergerac kan kun gøre teateroplevelsen endnu bedre.

Instruktør: Alexis Michalik

Trailer: Another World Entertainment

Premiere: 10. oktober 2019

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *