Kulturkupeen

Anomalisa

Anomalisa – Hjælp til selvhjælp

∗∗∗∗    af TOM HARPØTH

Anomalisa er en animationsfilm, skabt af Charlie Kaufman og Duke Johnson, som på forbilledlig vis fortæller os om almindelige, i dette tilfælde hvide amerikaneres vanskelige tilværelse, fuld af eksistentielle overvejelser om livets usammenhængende og episodiske karakter, og ”Hvad laver vi egentlig her?”. Med filmteknikkens særlige stop-motion optageteknik, og med dukker, der endog ikke er forsøgt camoufleret som mennesker, fortæller Kaufman og Johnson om menneskers absurde, meningsløse og overfladiske liv. Og det er ikke sjovt, men det er sjovt fortalt med en kulsort humor og barokke optrin, som afslører et dybgående kendskab til de personae, som optræder i filmen.
images2

Foto: UIP Denmark

Michael Stone er en britisk selvhjælpscoach, der har slået sig ned i Los Angeles og har fundet sig en kone og skabt en familie med en søn. Han er forfatter til succesbogen ”How May I Help You Help Them?”, som han siden holder foredrag over til en kongres for servicemedarbejdere i Cincinnati. Handlingen udspiller sig over det døgn, han er hjemmefra, og viser en mand, som på trods af sin succes som coach for andre, søger en bedre tilværelse end det absurde og kærlighedsløse liv, han selv lever.

untitled3

Foto: UIP Denmark

De mange små situationer, som han oplever allerede i taxien fra lufthavnen, er velkendte i al deres trivialitet. Den irriterende optimistiske chauffør, der fører sig frem om Cincinnatis’ fortræffeligheder, den lige så stereotype drager, der ruller hans kuffert op på 10. etage, eller den trivielle madbestilling hos roomservice. For slet ikke at nævne samtalen med den veninde han ringer til, efter i 10 år (”Nej, 11 år”, korrigerer hun bittert) ikke at have skænket hende en tanke eller et opkald. Filmen er fuld af detaljer, der ophøjer den til et katalog over tilværelsens tomhed og hovedpersonens indskrænkede normalitet.

images

Foto: UIP Denmark

Michael Stone møder måske sit livs enestående kærlighed i en af sine beundrere, Lisa, som er en yderst beskeden salgsrepræsentant i småkagefirmaet Akron. Hun er genert og uden selvsikkerhed, men hun formår at fange Michael Stones søgende hjerte. Resten skal opleves i biografen, men det kan dog afsløres, at der også blandt dukker kan udføres eksplicit sex.

Trailer: UIP
Filmen er udsprunget af et 10 år ældre teaterstykke, hvor der kun befandt sig to radio-oplæsere på scenen. Og denne auditive opmærksomhed bærer også filmen flot igennem. Der er kun tre skuespillere, der har lagt stemmer til de halvt hundrede optrædende personer i filmen. Og de er fantastiske i deres minutiøse og dynamiske nuanceringer af replikkerne. Det er stor kunst. Så gå trygt i biografen og se og hør denne barokke og bevægende komedie.

Titel: Anomalisa (2015)

Premiere: 3.marts 2016

Animationsfilm ’instrueret’ af Charlie Kaufman & Duke Johnson

Varighed: 1:30

Censur: 15 år