Kulturkupeen

ASTERIX OG OBELIX: I DRAGENS RIGE

∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Der er siden 1967 lavet ikke mindre 10 animationsfilm og seks såkaldte live-action film om de to gæve gallere Asterix og hans bedste ven Obelix. Et univers der stadig her 56 år efter den første film blev vist, stadig appellerer til såvel børn som voksne.

Foto: UIP og Christophe Brach

Asterix’ eventyr startede helt tilbage til 1959 som en fransk tegneserie, der tog udgangspunkt i landets kultur og historie. Siden har fortællingerne om Asterix gået sin sejrsgang jorden rundt, hvor de er oversat til ca. 110 sprog og er blevet solgt i mere end 370 millioner tegneseriehæfter. Asterix kan med god grund siges at være en fransk superhelt. Der er bare det ved det, at han er det på en antihelteagtig måde. Han er hverken, stærk, stor eller særlig intelligent, men ret så udspekuleret, hvilket gør ham til en rigtig sjov figur.

I den nye tegnefilm, ASTERIX OG OBELIX: I DRAGENS RIGE, er der en kurre på tråden mellem Cæsar og Kleopatra. Hun er verdensberømt for sin skønhed, og han er bare kendt som hersker over det romerske rige, hvilket udefra set må siges, ikke at være så er så ringe endda.

Foto: UIP og Christophe Brach

Der er imidlertid en lille gallisk by, som ikke rigtig vil anerkende, at Cæsar har erobret Gallien. De to brave venner Asterix (Alex Høgh Andersen)og Obelix(Hada Ka-Koush) bliver snart  involveret i et eventyr, der bringer dem til flere kontinenter herunder til Shanghai, hvor de møder den smukke prinsesse Yn Di(Strand, Ezgi Benli) og hendes livvagt Lu Sing(Sandra Yi Sencindiver). Snart fornemmer man amoriner i luften, og deres venskab bliver sat på en prøve.

Filmen er i min optik forvirrende. Tempoet er højt, og er man ikke helt inde i universet, kan man godt tabe tråden. Det er synd for de to gæve gallere er som altid meget charmerende. Universet er sort og hvidt, de gode mod de onde krydret med slapstick humor og hurtige bemærkninger.

I filmen ser vi flere fantasifulde og sjove indslag f.eks. en hestevogn, der ligner en Citroen 2CV, og en brevdue, der i forbindelse med afsendelse af en besked udstøder en lyd, som var det en SMS.

Foto: UIP og Christophe Brach

Rent teknisk og visuelt er filmen et flot udstyrsstykke. Men den mangler i min optik rent fortællemæssigt struktur og fokus, hvilket ikke rigtig kan gøre op for filmens imponerende visuelle udtryk.

Bag filmen står Guyillaume Canet, som rent faktisk også ses i rollen som Asterix. Han kan skrive både skuespiller, filminstruktør og manuskriptforfatter på sit visitkort, og har en lang karriere indenfor fransk teater og film.

Instruktør: Guyillaume Canet
Trailer: UIP

Længde: 1t 52 min

Premiere 9. februar 2023

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *