Menu Luk

De Otte Bjerge

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

De Otte Bjerge er en film om venskab mellem to italienske mænd, der har kendt hinanden fra barnsben. De bor i Italien. Pietro(Luca Mainelli) kommer fra byen og har som barn tilbragt somrene i bjergene omkring Aostadalen, en italiensk region i den nordvestlige del af landet. Bruno(Allessandro Borghi), har boet der hele livet, først med sin mor og siden med sin egen familie. Som årene går bliver området mere og mere affolket. De unge vil til byerne, hvor der sker noget, er uddannelse og arbejde. En velkendt global problematik, hvor landdistrikterne lægges øde.

Som unge bygger de to venner en hytte sammen og aflægger en fælles ed, hvor de lover hinanden at mødes en gang om året i hytten.

Foto: Camera Film

Vi følger de to mænds meget forskellige liv over en periode på fire årtier. Pietro får et arbejde, hvor han rejser verden rundt herunder til Himalaya, hvor titlens otte bjerge befinder sig. Bruno driver et lille landbrug i Aostadalen, hvor han malker køer med hånden og bruger æsler som transportmiddel. På et tidspunkt bliver han skilt, og da hans kone flytter til Torino med deres datter, bor han alene kun med bjergene som nabo.

De otte bjerge  er en film om at finde sig selv og være tro mod egne idealer. Det er en film om livslangt venskab og drømmen om det gode liv, og hvordan man som moderne menneske kan leve så isoleret alene i vildmarken. Du svigter din datter, som din far svigtede dig siger Pietro til Bruno, og refererer til at Bruno efter skilsmissen ikke ser sin datter. Ligesom han som barn mistede kontakt med sin far, da hans forældre blev skilt.

Foto: Camera Film

Visuelt er filmen meget smuk.  Vi ser betagende naturbilleder af bjerge, gletchere og søer i og omkring Aostadalen. Man får lyst til at tage derned og vandre.

Årstidernes skiften er en vigtig del af det visuelle udtryk. Lige så barsk der kan være når snestormen raser. Lige så smukt og stille er der en sommerdag, hvor dalen og bjergskråninger er dækket af græs og blomster.

Foto: Camera Film

Bag filmen står Felix van Groeningen, der tidligere har instrueret Beautiful Boy og den Oscar-nominerede film The Broken Circle Breakdown. I De Otte Bjerge deler han rollen som instruktør og manuskriptforfatter med sin hustru Charlotte Vandermeersch, der også var medforfatter på The Broken Circle Breakdown.

Filmen, der bygger på Paolo Cognettis roman af samme navn, modtog Juryens pris på Filmfestivalen i Cannes 2022.

En smuk og betagende film.

Instruktører: Felix van Groeningen og Charlotte Vandermeersch

Plakat og trailer: Camera Film

Premiere: 9. februar 2023

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *