Kulturkupeen

Becoming

Kommentar af Eva Zierau.

Fin dokumentar om lanceringen af Michelle Obamas bog Becoming.

Michelle Obama er verdens mest populære kvinde. Noget af en bedrift. Hun er advokat uddannet fra Princeton University og Harvard Law School. Hun har været den 44. førstedame i Det Hvide Hus og den første sorte af slagsen. Hendes mand, Barack Obama, var USA’s første afroamerikanske præsident. Han bestred som bekendt embedet fra 2009-2017.

Den 56 årige Michelle Obama udgav i 2018 bogen Becoming på dansk Min historie. En bog, hvor hun beskriver sit liv fra sin opvækst i en ganske almindelig familie i arbejderklassen, hvor faren arbejdede på et vandværk, og moren gik hjemme. Vi hører om hendes studier på USA’s bedste universiteter, hendes møde med Barack Obama, hendes tid som USA’s førstedame og hende liv efter at hun og familien overlod Det Hvide Hus til Donald Trump. En underholdende og læseværdig bog, hvor man kommer bag det populære powercouple. Hun skriver et sted i bogen, Jeg er et almindeligt menneske, som kom ud på en enestående rejse. Det må man give hende ret i.

Foto: White House. Public Domain. Netflix                                                                                       I I forbindelse med lanceringen af bogen, tog hun på en verdens omspændende bogturne til 34 byer, hvor hun blev interviewet om sin bog og sit liv. København var en af seks europæiske byer, hun besøgte. Den 9. April 2019 optrådte hun for 11.000 mennesker i Royal Arena. Nogle af  anmelderne var ikke så begejstrede. De mente, at der var for meget fokus på ugeblads journalistik og for lidt fokus på hendes visioner og mærkesager som kvindeundertrykkelse m.v.

Foto: White House. Public Domain. Netflix                                                                                        I dokumentarfilmen Becoming følger vi Michelle Obama bag kulisserne, når hun let nervøs skal på scenen. Her fortæller hun om, hvordan hun havde svært ved at blive optaget på Princeton University alene fordi, at hun var kvinde og sort. Hvordan hun kæmpede for sin ret og kom ind alligevel. Hun fortæller, om hvordan den sorte arbejderklasse i Chicago langsomt fik bedre økonomi og kunne flytte til de mere attraktive områder af byen, hvor den  hvide middelklasse boede, hvorefter disse flyttede, fordi de ikke ville bo dør om dør med sorte. Hun fortæller om sit møde med Barack Obama på et advokatkontor i Chicago, hvor hun var ansat og fik til opgave at være hans mentor.

Hun fortæller om en hård og lang valgkamp og Barack Obamas indsættelse som præsident, om at tage sig af sine børn samtidig med et enormt krævende og anderledes job. Om at lære døtrene, at selv om man altid har smokingklædte butlere til rådighed i Det Hvide Hus, skal man rydde op på sit værelse og rede sin seng. Om at leve med livvagter døgnet rundt og hvordan det føles, at hele verden overvåger ens mindste skridt. Your life is not yours any more, siger hun et sted I filmen.

Hun delagtig gør os i, at hun som den første sorte præsidentfrue følte, at hendes arbejde, krævede et ekstra perfektionsniveau. Hun kommer ind på sine mærkesager som kamp for kvinders rettigheder, de dårligt stilledes rettigheder, sund livsstil m.v.

Foto: White House. Public Domain. Netflix                                                                                        I dokumentaren ser vi hende sidde i en boghandel og signere et væld af bøger. Hun tager sig alligevel tid til lige at udveksle et par personlige ord med sine fans. Vi fornemmer, at hun er en kvinde med et stort overskud.

Man får et rigtigt godt indtryk af den tidligere amerikanske førstedame. Man forstår, at hun er blevet så populær. Hun er en inspirerende, dygtig og empatisk kvinde med hjertet på rette sted. Ærgerligt, at hun ikke ville stille op til det kommende præsidentvalg. Men som hun selv siger et sted i filmen: Politik interesserer mig ikke. Så er der ligesom ikke mere at komme efter. En fin dokumentar på Netflix. Kan varmt anbefales.

Filmen er produceret af Netflix.

Trailer: Netflix

Premiere: 6. maj 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *