Menu Luk

∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Bibelen i ord og billeder af Lisbeth Smedegaard Andersen.

Bibelselskabets forlag har udsendt en bog, der tilsyneladende er et bestillingsværk. Teologen og kunsthistorikeren Lisbeth Smedegaard Andersen har udført opgaven, der vist indebærer at udvælge moderne dansk kunst og finde korresponderende bibeltekster (eller omvendt) samt at skrive nogle indledninger.

 

Som kunsthistoriker og bogmenneske er jeg helt uforstående over for bogens form eller mangel på almindelige oplysninger. De udvalgte billedkunstnere er helt ok og rækker fra P.S. Krøyer til John Kørner. Billederne er faktisk velvalgte. Men der er ingen kommentarer eller supplerende ord til billederne – heller ikke noget om de enkelte billedkunstnere. Hvornår er de født? Hvad har de bedrevet? Er værket repræsentativt for deres samlede oeuvre?  Affotograferingerne står som enlige svaler og flagrer imellem bibelcitaterne.

Bagest eller forrest i bogen burde der også have været et indeks med en oversigt over kunstnere og afbildningerne, men der er blot til sidst et såkaldt billedregister, hvor navn på kunstner, årstal på værket samt fotograf og evt. museum er nævnt. Det er klogt, ellers havde der vanket bøder fra fotografer og billedbureauer, mens museerne nok ikke har kræfter til at sagsøge for dårlig og mangelfuld formidling. Nu er det kun læserne, der mangler oplysninger.

Selvfølgelig er Bibelselskabet nok mest interesseret i bibelteksterne, men skriver med meget små typer, at bibelcitaterne stammer fra den autoriserede udgave fra 1992.

Men forlaget “sælger” bogen med følgende ord: Her er bogen, der forener vores største fortællinger med den store danske kunst. Bibelen i ord og billeder er en overdådig coffee table book, en moderne kunstbibel, der samler to centrale spor i dansk kulturliv: Bibelhistorien og kunsten.

Ved at nærlæse typografien ses forskellen imellem bibeltekster og forfatterens egne fortolkninger: Hvis overskriften på en tekst er i sorte typer, er det bibelcitater, er bogstaverne derimod i rødt, er det forfatterens ord. Men alle tekster synes at være forholdsvis ens, for Smedegaard Andersen lægger sig i formuleringerne ganske tæt op ad bibelcitaterne!

Bogen lugter lidt af at skulle være en konfirmationsgave, men hvor er det synd for de unge mennesker, at de ikke får bedre besked – hverken om bibelen eller om dansk kunsthistorie.

Hvis jeg var en af de deltagende kunstnere, ville jeg være vred og føle mig misbrugt og ikke taget højtideligt som kunstner.

Bogen får to stjerner.Det er formidlingen, jeg anmelder og forlaget og forfatterens indsats, men hverken ideen eller bibeloversættelsen.

Bogen har modtaget midler fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond.

Udkommet foråret 2024. Pris 399,-

www.bibelselskabet.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *