Kulturkupeen

Big Eyes

∗∗∗∗∗

“I think what Keane has done is just terrific. It has to be good. If it were bad, so many people wouldn’t like it.” Andy Warhol (1965)

Big Eyes handler om et af det 20. århundrede største kunstbedragerier. Hvis man ikke lige vidste at historien var sand, ville ingen tro på den.

Vi befinder os i USA i 50erne. En dejlig epoke, hvis man altså var mand.  Kvinderne gik hjemme og passede hus og børn. Manden tjente pengene og var husets selvbestaltede patriark. Det var ikke nemt at være enlig mor med barn på den tid.

Margaret(Amy Adams) forlader sin mand og flytter med sin datter Jane (Delayney Raye og Madeleine Arthur) til San Fransisco. Margaret er kunstmaler på hobbyniveau. Hun maler børn med store øjne, som spejler deres sørgmodige sjæl. Det er svært at finde et job med disse kvalifikationer. En dag møder hun den charmerende Walter Keane(Christoph Waltz), der også interesserer sig for kunst. Han frier til hende og lover, at han nok skal tage sig godt af Margarate og Jane. Snart viser det sig, at han har forretningssans. Margarets billeder bliver et hit. Ikke på kunstparnasset, hvor alle kritikerne er rørende enige om, at billederne er det værste bras, de nogensinde har set, men hos helt almindelige mennesker. Margarat sidder alene i sit atelier hjemme og maler og maler, mens Walter farer rundt og markedsfører dem. Walter får trykt plakater af hendes billeder, hvilket var helt nyskabende på den tid. Han udgiver også store coffee table bøger om børnene med de store øjne. De går som varmt brød. Snart befinder familien sig i et luksushus i Hollywood. Der er bare lige den lille hage ved det hele, at Walter selv tager æren for billederne.

 

Big Eyes er en fantastisk historie. At den ikke er blevet filmatiseret før, kan man kun undre sig over. Man tænker: ”Hvorfor standser Margaret dog ikke dette vanvid, som hun selv er klar over?”. Den virkelige Margaret Keane er i dag 86 år gammel. Hun har givet udtryk for, at hun burde have stoppet Walters bedrageri tidligere, men erkender samtidig, at hun, som kvinde, nok aldrig havde kunnet slå igennem i 60erne.

Filmens stjerne er Amy Adams som Margaret. Hun har vundet mange priser gennem sin karriere bl.a. en Oscar og en Golden Globe. Adams spiller med stor indlevelse og følsomhed. Man tror på hende både som kvinde og kunstner.

Derimod tror man ikke en tøddel på Waltz  som Walter  Keane. Waltz gør det udmærket som den over søde, smilende, beregnende og psykopatiske Walter.  Waltz har to Oscars stående hjemme på kaminhylden, samt et hav af andre priser. Han har spillet mange skurkeroller. Han er god til det, som vi kan se i Big Eyes.

Både Waltz og Adams er blevet nomineret til en Golden Globe for deres respektive roller i Big Eyes.

Instruktøren Tim Burtons står bag filmen. Ud over at være kendt som en fantasifuld, eksperimenterende filminstruktør, er han også billedkunstner og forfatter. Han kender den virkelige Margeret personligt, så det var oplagt, at det blev ham der skulle instruere filmen.

Big Eyes er ikke den store originale filmkunst, men den er veldrejet, flot og meget underholdende. Gå ind og se den.

Instruktør: Tim Burton

Premiere: 5. marts  2015