Menu Luk

Black Bird Black Bird Blackberry

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Vi befinder os i en lille flække ude på landet i Georgien. Her bor den overvægtige 48 årige Etero(Eka Chavleishvili). Hun er ugift og har en lille butik, hvor hun sælger rengøringsmidler. Hun virker ensom. Hun gemmer sine penge i bøgerne på reolen i sit hjem. Folk i byen fortæller, at hendes mor var en meget smuk kvinde, lige indtil hun fik Etero. Hendes liv forekommer gråt og trist, og byens borgere taler nedsættende om hende bag hendes ryg. Hun er på mange måder en lidt sørgelig eksistens, og går for at være en særling.

En dag kommer Murman (Temiko Chinchinadze) en leverandør forbi for at aflevere nogle sæbeprodukter til Etero´s butik. Han er gift, men viser en oprigtig interesse i hende, hvilket hun ellers ikke er vant til fra det modsatte køn.

Hun lukker op for det liv, hun har forsaget indtil nu, forelsker sig hovedkulds i ham og siger fra overfor byens intrigante, sladrende kvinder, der har plaget hende i årevis. Pludselig ændrer farverne i landsbyen sig fra grålige nuancer til sart lilla, mintgrøn og dueblå.

Se hvor meget skønhed der er i verden siger hun et sted i filmen, hvilket er filmens opmuntrende morale – ud over en skarp kritik af de små samfunds intriger og sladder. Men ikke alt er fryd og gammen. Kærlighed skaber sårbarhed. Det, der normalt rammer en som ung og er en naturlig del af ens udvikling, kan virke som et chok, når man er midaldrende eller derover.

Foto: Cinemateket

Black Bird, Black Bird Blackberry er en film der gør indtryk. Man føler med denne i bund og grund stærke kvinde, der for længst har affundet sig med sin skæbne. Etero er ikke just smilende og charmerende. Så meget desto mere bliver man glad på hendes vegne, da hun møder Murman, som vækker nogle følelser til live i hendes tilværelse, hun ikke har erfaret før.

Filmen omhandler livet på landet i en lille remote landsby i Giorgien. Byen kunne have ligget mange andre steder på kloden, og budskabet med filmen havde været det samme. Alt er under forandring, også når man befinder sig derude, hvor kragerne vender.

Eka Chavleishvili yder en flot præstation som Etero. Denne stolte men i bund og grund ensomme kvinde, får vendt op og ned på sit liv i mødet med kærligheden.

Black Bird Black Bird Blackberry er en tankevækkende og rørende film, som kan ses i Cinemateket i København fra 18.-30. april 2024. Den vises på original sproget med engelske undertekster.

 

Trailer: Cinemateket

Original titel: Shashvi, shashvi maq’vali
Instruktør: Elene Naveriani
Georgien, 2023
Længde: 110 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *