Kulturkupeen

Bornholms Sommerrevy 2021 – i Kyllingemoderen.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Bornholms Sommerrevy 2021 – i Kyllingemoderen.

Bornholm lever og strutter af selvtillid. For meget? Nogle steder, måske, men ikke hos revyholdet i Kyllingemoderen midt inde i Almindingen i øens solar plexus.

Her serveres en frisk, humørfuld og velspillet lagkagerevy med Gunvor Reynberg og Søren Hauch-Fausbøll som ankermænd.

Bornholms Sommerrevy, 2021. I Kyllingemoderen. Her i folkedragter med Nøller – den lokale kvindelige hovedbeklædning. Pressefoto.

I Kyllingemoderen, som er en fantastisk træbygning fra 1929 i bedste vikingestil, spilles revy med opskruet flot tempo og lokalforankrede historier kombineret med gængs blød samfundskritik. Det begyndte i 2019, hvor holdet tog den gamle tradition op og tusind tak for det.  Søren Hauch-Fausbøll har tidligere været med mange gange på øen og bl.a. været leder m.m. af sommerrevyen på Rønne Theater. Her skiftede revyen stil hen igennem årene fra en succesfuld københavner-kendisstart i 1970erne til mere lokalkolorit med nye kræfter i 1990erne indtil det hele ebbede ud i 2010erne.

Holdet er nu på fire sprudlende skuespillere med mindst to bornholmere. Det giver en vis ægthed og lokalkolorit på flere af numrene. I realiteten er det en klassisk sommer-lagkagerevy med diverse numre og kostumeskift. Desværre er mindst tre sketches   under bæltestedet – eller bare latrinære. Spring dem over, det svækker respekten for revyhåndværket, som ellers er højt her.

Bornholms Sommerrevy, 2021. I Kyllingemoderen. Pressefoto.

Med Søren Hauch-Fausbøll og Gunvor Reynberg samt instruktøren Lars Knutzon er der styr på genren, så vi kan læne os tilbage og nyde, at scenografen Rikke Juellund ikke gør det i LED-belysning, men tværtimod  har taget fem almueskabe og bemalet dem, hvorefter de bruges som anderledes entrémuligheder. Flot idé i den super velkørende revy.

Nogle af de lokale numre er rigtig gode. Selvfølgelig er det sjovt, når skuespillerne taler bornholmsk. Til et byrådsmøde hedder de alle sammen Koefoed, Kofod eller Kofoed og er i familie med hinanden og uden at beslutte ret meget drikkes enorme mængder af lokal snaps. En gammel revyidé tilbage fra 1990erne oplyser programmet.

Bornholms Sommerrevy, 2021. I Kyllingemoderen. Pressefoto.

Ved klaveret sidder den charmerende Alice Carreri, der også synger med og danser, mens Joakim Lind Graae Tranberg tager sig af det moderne musikalske, hvor en kærlighedssang udvikler sig og viser hen til den tidligere kvindelige borgmester Winni Grosbøll: ”Kom nu hjem”. Ingen partipolitisk kritik her. Håber da også, at kommunen giver mange penge til revyen!

I en charmerende historie om ”Rødhætte” viser det sig, at ”Rødhætte” er den bornholmske betegnelse for de smukke granitvejsten med friskmalet rød top og hvidkalket bund. I nattens mulm og mørke fjernede kommunen stenene flere steder imod befolkningens vilje. Det er da torskedumt på en lille ø.

Bornholms Sommerrevy, 2021. I Kyllingemoderen. Pressefoto.

Også en affaldssorteringshistorie er meget sjov og spillet af Gunvor Reynberg. Hun må ingenting for opsynsmanden, og et stykke papir med blyantsskrift skal deles op i blyholdigt materiale og papir. Det er bare alt for sandt.

Gunvor Reynberg brillerer i sin egen tekst om ”Truede Arter”: om festaber, selskabspapegøjer, mappedyr, platugler, klapstorsk etc.  Sød historie, der kan bruges alle vegne.

Selvfølgelig er Søren Hauch-Fausbøll helt uimodståelig, også når han som bamse, her en lille hånddukke, møder en anden dukke. Først tror han, det er kylling, med det er såmænd Greta Thunberg i gul regnfrakke.  Meget charmerende.

Hånddukkerne kan også være nogle skrigballoner og sokkedukker,  der synger Wagners ”Valkyrien” og  siden andre sager.

Og sådan kan man fremhæve det ene gode nummer efter det andet. Men holdet skal passe på med volumen. Ikke mindst Joakim Lind Graae Tranberg bør skrue meget ned og ikke bruge for mange kræfter på at skrige. Helt unødvendigt.

 

Revyen er charmerende, holdet slider i det, stedet er helt uimodståeligt. Og så er der mad tillige derude i skoven. Inde i Kyllingemoderen kan man spise teaterplatten. Vi spiste i kroen, Christianshøj, nydelig mad med et simpelt menukort på bornholmsk. Kan anbefales.

Det hele er kort sagt godt derovre på Bornholm. Men turen dertil kan være anstrengende, da man skal passe på stenkast i Skåne og overfyldte færger, men er man på ø-ferie er årets revy et must og tillige et  kærkomment afbræk fra det mere turistprægede, for årets Bornholmerrevy er genuin  bornholmsk.

2. juli – 5.  august 2021

Medv. Søren Hauch-Fausbøll, Gunvor Reynberg, Alice Carreri, Joakim Lind Graae Tranberg. Instruktør: Lars Knutzon, Scenograf: Rikke Juellund.

https://bornholmssommerrevy.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *