Kulturkupeen

Bytte Bytte Baby

∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

BYTTE BYTTE BABY er en forvekslingskomedie om moderskab og kunstig befrugtning. De to kvinder Cecilie (Mille Dinesen) og Liv(Katinka Lærke Pedersen) befinder sig i samme situation. De kan ikke få børn af naturens vej, men må ty til lægevidenskaben og modtage ægdonationer fra en fremmed kvinde.

Foto: SF STUDIOS

Cecilie, som er advokat er en sand kontrolfreak. En neurotisk karrierekvinde i begyndelsen af 40erne. Hun har ikke hidtil haft succes med kunstig befrugtning, men håber fortsat, at det vil lykkes en dag. Liv, der også er i fertilitets behandling, arbejder som healer med alternativ behandling. Hun er typen, der tager tingene, som de kommer. Altså lige indtil hun finder ud af, at hun bærer Cecilies barn i sin mave, og Cecilie bærer hendes. Der er sket en fejl. Fertilitetsklinikken er kommet til at bytte om på de to kvinders befrugtede æg.

Instruktør Barbara Topsøe- Rothenborg siger: Fertilitetsbehandling er stadig enormt tabubelagt. Hele 20% af danske kvinder har svært ved at blive gravide, og hvert 9. barn kommer til verden ved fertilitetsbehandling… Med BYTTE BYTTE BABY ønsker vi at skabe et rum for dette vigtige emne, så vi kan blive en smule mindre berørings angste, og det føler jeg, vi kan gøre bedst gennem komedien.

Plakat: SF STUDIOS

Såvel Mille Dinesen som Cecilie og Katinka Lærke Pedersen som Liv er glimrende som de to gravide kvinder, der inderligt ønsker et barn, bare ikke hinandens. For spørgsmålet er, hvad de skal gøre, når de har født. Skal de aflevere det barn de har haft i maven i ni måneder tilbage til den anden, eller beholde det?

Mille Dinesens udprægede komiske talent kommer til sin ret her i filmen, hvor hun spiller den neurotiske Cecilie. Katinka Lærke Pedersen tolkning af Livs rolige gemyt står i skærende kontrast hertil.

Styrelsen for Patientsikkerhed har kendskab til fire tilfælde på fem år, hvor æg og sæd er blevet forbyttet i forbindelse med fertilitetsbehandling. Antallet af fejl er ekstremt få, men hver fejl kan få alvorlige konsekvenser, påpeger eksperterne. I dag bliver omkring hvert 10. barn i Danmark født efter fertilitetsbehandling.

Foto: SF STUDIOS

BYTTE BYTTE BABY er visse steder sjov, men i min optik for karikeret.

Manuskriptforfatteren Pia Konstantin Berg, som selv har valgt at være barnløs og i stedet er blevet ægdonor, siger at målet med filmen er: At publikum vil tænke mere over deres egen tilgang til at få børn. For vi gør jo alle vores bedste. Og der findes ingen facitliste i det store formeringscirkus.

Er man til en let underholdende pigefilm om moderskab så gå ind og se BYTTE BYTTE BABY. Men det er ikke en film. man tænker over længe, efter at man har forladt biografen.

Instruktør: Barbara Topsø- Rothenborg

Plakat og trailer: SF STUDIOS
Trailer: SF STUDIOS

Premiere. 16. marts 2023

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *