Kulturkupeen

Camper 303

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Roadmovies giver associationer til  klassikere som Thelma og Louise og Easy Rider. Genren dukker op med mellemrum. Inden for de sidste år, har vi bl.a. kunnet se roadmovies som Springtur i Toscana, Vores livs ferie og Carol.

Den tyske roadmovie Camper 303 foregår primært i en gammel Mercedes ”303” autocamper. I bilen sidder to unge mennesker Jule( Mala Emde) og Jan( Anton Spieker), som mødes ved et tilfælde, og begge har deres grunde til at tage ned gennem Europa. Begge søger svar på personlige problemer og livets store spørgsmål. Jule, der er gravid og lige er dumpet til sin eksamen i biologi på universitetet i Berlin, vil til Portugal, hvor hendes kæreste bor og fortælle ham, at hun venter hans barn. Jan, der ikke har fået det stipendium i statskundskab, han havde håbet på, beslutter sig for i stedet at rejse til Spanien og for første gang i sit liv møde sin biologiske spanske far. Vi følger de to unge på deres lange rejse gennem Tyskland, Belgien, Frankrig, Spanien og Portugal. Alt imens de kører ned gennem Europa, diskuterer de emner som filosofi, politik, monogami og kærlighed og sex.

Foto: Øst for Paradis

Det lyder langhåret. Det er det også. Men det er underholdende. Og begge unge er charmerende, sympatiske og skarpe. Vi får meget at vide om deres tanker her og nu, men forbavsende lidt om deres respektive baggrund.

Foto: Øst for Paradis

Visuelt er turen ned gennem Europa en fornøjelse. Har man selv rejst rundt på kontinentet i bil, vil mange af stederne de kører igennem, være bekendte. Man får en inderlig lyst til at gense dem. I øvrigt befinder vi os en stor del af tiden inde i selve camperen. En gammel model, det har set bedre dage, men som virker som et skjold mod den virkelige verden udenfor, og det liv, der venter de to unge forude.

Kameraet er i vid udstrækning håndholdt, hvilke skaber dynamik og autenticitet. En stor del af charmen ved filmen er det visuelle. Fokuseringen på de smukke landskaber og byerne, som de passerer. Filmen er optaget i naturligt lys, hvilket også understreger filmens autentiske tone.

Foto: Øst for Paradis

Camper 303 er en anderledes ungdomsfilm. En film med lidt action, megen tale og dybde. En god modvægt til amerikanske ungdomsfilm og tv-serier.

Foto: Øst for Paradis

Filmen er skrevet og instrueret af den prisvindende østrigske instruktør Hans Weingartner. Han siger: Min hensigt med den er, at publikum skal stige ombord på autocamperen og tage med på roadtrip med filmens karakterer. Kameraet har kun været i positioner, hvor en tilskuer kunne have stået. Jeg ville ikke have dyre Hollywood-agtige kameraindstillinger, fordi det ville gøre filmens udtryk urealistisk, og den slags scener oplever man ikke når man rejser i en autocamper.

Såvel Mala Emde og Anton Spieker spiller deres respektive roller med gribende sårbarhed og styrke.

Foto: Øst for Paradis

Camper303 er en anderledes og positiv coming of age film. En hyldest til livet, ungdommen og kærligheden. Inviter dine teenagebørn eller børnebørn i den alder ind og se den.

Instruktør Hans Weingartner

Trailer: Øst for Paradis

Premiere: 29. august 2019

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *