Kulturkupeen

Cats

∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Den måtte jo komme. En spillefilmsudgave af Andrew Lloyd Webbers megahit musicalen Cats, den er længst spillede teatermusical i London og New York. Cats er inspireret af T.S. Eliots finurlige børnedigte Old Possum’s Book of Practical Cats (1939).

Vi befinder os i London i 1930erne. Den unge tamkat Victoria(Francesca Hayward) bliver en mørk aften i en sæk smidt ud af en bil i en lille gyde. Hun bliver reddet af en flok vilde gadekatte, som tæller indekatte, udekatte, tryllekatte, tykke katte, smarte katte m.v. Hver kat har sin egen historie, som Victoria langsomt lærer at kende. Fælles for dem er, at de drømmer om at finde nåde hos matriarken Gammelkat Mosefund(Judy Dench), som en gang om året, netop denne aften, udvælger en af kattene, som hun giver adgang til genfødsel.

Foto: United International Pictures

Cats er en musical, hvor der synges non stop, som var det en opera. Det skal man lige vænne sig til, da der i andre filmmusicals typisk også indgår lange sekvenser med tale.

Har man ikke set Cats på teatret føles filmudgaven lettere bizar med en masse katte i et mørkt univers, der springer syngende rundt på må og få. Der mangler struktur og dybde i historien. Når det er sagt, er Cats overdådig og teknisk imponerende. Der er sat alle sejl til. Et væld af store danseoptrin, der er optaget live, hvor Francesca Hayward, der i det virkelig liv er første-danser ved Royal Ballet, yder en imponerende præstation som Victoria, der snart viser sig, ikke kun at være tabt bag en vogn.

Den udstødte og ensomme kat Grizabella(Jennifer Hudson), der engang var gadekattenes midtpunkt, synger sangen Memory, som er hjertet i historien. Memory er den mest kendte sang i Cats og indspillet af over forskellige 150 kunstnere herunder Elaine Page, Barbra Streisand og Celine Dijon.

Foto: United International Pictures

Cats er en slags dannelsesrejse gennem London set fra et katteperspektiv. Alle de unge katte med knurhår, vrikkende ører og hale figurerer i stram trikot. De ældre, herunder Judy Dench´s  Gammelkat Mosefund, er kappeklædte. Visuelt og teknisk er filmen flot, ingen tvivl om det, men på en eller anden måde virker det besynderligt at se på katte, der ser ud og agerer som mennesker.

Bag filmen står den engelske instruktør Tom Hooper, som også stod bag den prisbelønnede filmmusical Les Miserables(2012), der vandt tre Oscars. Tom Hooper fik i øvrigt selv i 2011 en Oscar for bedste instruktion i filmen Kongens tale.

Foto: United International Pictures

Kan man lide teatermusicalen Cats, vil man sandsynligvis også kunne lide filmudgaven. På trods af  de mange flotte dansescener, synes jeg, at det er ærgerligt, at filmen primært foregår i et mørkt, forvirrende og dystert univers. Jeg blev i hvert tilfælde ikke grebet..

Instruktør: Tom Hooper

Premiere: 25.december 2019

Trailer: United International Pictures




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *