Menu Luk

CC – Copenhagen Contemporary – ny, flot kunsthal.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Ny, flot kunsthal i København: CC Copenhagen Contemporary på Papirøen.

København har fået en ny stor kunsthal – men desværre kun som et midlertidigt eksperiment. Hallen ligger meget fikst ved siden af det populære spisested Copenhagen Street Food på Papirøen – lige over for Skuespilhuset – og altså tæt på den netop åbnede gang- og cykelbro.

 

Kunsten bliver nu at få lokket folk ind til den gode kunst. Mennesker er der nok af. Jeg har aldrig været på Papirøen uden at det vrimlede med spisende, drikkende og snakkende mennesker – for hovedpartens vedkommende ret unge. Med CC, som det hedder på international vis, er der nok rykket lidt op i alders- og socialklasserne.

Bag CC står garvede folk. Oprindelig med Galleri Faurschou som igangsætter og i dag med tidligere direktør for Aros, kunstmuseet i Århus, Jens Erik Sørensen og med bestyrelsesformand Erik Jacobsen, tidl. direktør for Det Kongelige Teater, tidl. direktør for Københavns kommune og tidl. departementschef, bag. Det er nogle modne og ”tunge” drenge, der her skal skubbe til samtidskunsten i stort format. For det er pointen, at den fysisk set, og også kvalitetsmæssigt, største kunst skal vises her – fordi der ikke er muligheder andre steder i byen. Siger de.

Carsten-Nicolai-unidisplay-1200x600

Foto: US.

Der blev taget tilløb allerede for et par måneder siden med Yoko Ono ude på forpladsen med træer – og i et rum med en fascinerende maxi-installation af den tyske Carsten Nicolai. Det er stadig udstillingens mest interessante værk, som på en mange meter lang væg projicerer mønstre op, som via spejle mangedobles. Man kan sidder der i mange minutter og se på de skiftende sort/hvide formationer, der rækker langt, langt ud og væk.

 

Også den islandske performance- og videokunstner Ragnar Kjartansson scorer opmærksomhed med en kæmpe installation af mange skærme, der viser idyller fra vor borgerlige nutid. Elskende, interiører osv. Skal opleves.

Den fine ”guldrandede videokunst” præsenteres af Bruce Nauman, der i dag er 75 år. Men sjovt nok bliver hans små skærme meget museale og klassiske – uden den friske appeal, som de engang havde. Måske fordi de findes på alle større kunstmuseer.   Til gengæld er der også hans skrigende ”korridor” – lånt fra New York. Takket være sine friske neonrør holder den bedre – sådan rent æstetisk.

Stedet fortjener et besøg. Det koster 50 kr. at komme indenfor i hallerne – måske for at holde de allermest forspiste ude.

Takket være konstruktionen med Københavns Havn, Københavns Kommune etc. har CC fået lov at være der i 18 måneder. Så vil buldozere og måske spekulanter rykke ind – eller også kan vi være heldige, så den højpandede billedkunst sejrer og får lov at blive.

Ps. Der er til dette halvandet-årige eksperiment indsamlet adskillige millioner kr. fra private fonde. Flot ser det ud – indenfor.

Ragnar Kjartansson

25. 08. 2016–05. 02. 2017

Bruce Nauman

25. 08. 2016 –22. 12. 2016

Carsten Nicolai

 

Trangravsvej 10–12

1436 København K

Mandag – lørdag: 11-21

Søndag: 11–20

Kr. 50,-

www.cphco.org