Kulturkupeen

CPH:DOX: Into the Ice-Rejsen til isens indre

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

På trods af at mange forskere beskæftiger sig med klimaspørgsmål, har vi endnu ikke vished for hvornår og hvor hurtigt den grønlandske indlandsis smelter, og verdenshavene derfor vil stige. Det er dette spørgsmål som instruktøren og fotografen Lars Henrik Ostenfeld vil prøve at finde svar på, da han tager på en ekspedition til Grønland sammen med tre af verdens førende glaciologer: Alun Hubbard, Dorthe Dahl-Jensen og Jason Box. Det eneste vi ifølge forskerne ved er, at hvis vi ikke reagerer hurtigt på klimakrisen, vil det få store konsekvenser for mennesker og dyrs fremtid.

De tre forskere forsøger at gøre os klogere på, hvor vi pt. befinder os i klimakrisen, og hvordan vi kan undgå katastrofen, når vandstanden stiger markant i havene. Vi hører om områder, hvor man for 20 år siden kunne gå direkte på isen, som nu ligger under vand. Som en af forskerne siger i filmen: Vi har at gøre med en disaster i slowmotion.

Foto: Lars Henrik Ostenfeld

Vi ser forskerne og fotografen med kun et reb om kroppen blive hejst ned i store sprækker i isen. En for Ostenfeld angstprovokerende udfordring. Han siger: En ting er at tænke: Jeg skal bare med ned i det hul, der midt i isen 180 meter nede. En anden ting er at stå der – PÅ KANTEN og høre, hvordan isen rykker sig og så fire sig ned i dybet med blot et reb som kontakt til verden deroppe. Som tilskuer, holder man vejret og krydser fingre for at operationen lykkes, hvilket det desværre senere i filmen viser sig, at den ikke altid gør. Hele formålet med ekspeditionen er at kaste lys over, hvor meget smeltevand isen rummer, og hvad der sker med isen, når vandet flyder ned i og ind under den.

Vi ser forskerne blive nødt til at afbryde deres arbejde pga. snestorm og i stor hast bygge en egentlig mur af sne, så deres telte ikke bliver blæst omkuld. Lige så hurtigt som stormen opstår lige så hurtigt forsvinder den igen. Det er som om nogle har slukket en kontakt siger Ostenfeld.

Into the Ice er en spændende, skræmmende og ikke mindst tankevækkende dokumentarfilm, som man bliver klogere af. Ostenfeld beskriver sin oplevelse 180 m under isens overflade som at befinde sig i naturens katedral. På en gang uendelig smukt men også angstprovokerende.

Et dystert fremtidsperspektiv spår, at store dele af Danmark, herunder det meste af København, sammen med mange andre af verdens lavtliggende byer og lande, vil komme under vand, når vandstandene stiger. Spørgsmålet er, hvor lang tid det tager for dette skrækperspektiv at blive en realitet. Man kan kun håbe, at situationens alvor vil gå op for os alle, så vi kan gøre en helhjertet indsats for at forhindre dette scenarie.

Into The Ice er en visuel smuk film om den grønlandske indlandsis. En fascinerende dokumentarfilm, som man bliver klogere af.

Den er åbningsfilmen på den Københavnske Dokumentarfilmfestival CPH:DOX d. 21.marts 2022.

Instruktør: Lars Henrik Ostenfeld

Varighed: 86 min.

Premiere: 21. marts 2022
Trailer:Lars Henrik Ostenfeld

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *