Kulturkupeen

Dancer

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Tom Harpøth.

En stjerne er født og…
02_DANCER

© Miracle Film

Steven Cantor har komponeret en dokumentar om verdens yngste balletstjerne, Sergei Polunin. Polunin bliver i en alder af blot 19 år et af verdens førende balletnavne, efterspurgt i alle lande for sit geniale talent. Men hvad skal man stræbe efter, når toppen er nået i en alder af bare 19? Hvor er udfordringen så?
32_DANCER

© Miracle Film

Sergei Polunin bliver allerede fra fødslen betegnet som et usædvanligt barn. Fysioterapeuten, der tjekker ham ved fødslen, har aldrig set et så hypermobilt spædbarn. Og han bliver allerede dér spået en gymnast- eller ballet-tilværelse. Hans forældre, som bor i en fattig del af Ukraine, beslutter sig for at støtte ham på enhver måde i bestræbelsen på at skabe en bedre tilværelse for ham (og måske sig selv). Dette splitter familien rent fysisk, idet faderen tager til Spanien som ufaglært arbejder for at kunne samle penge til Sergeis uddannelse, først på gymnastikskolen, siden på balletskolen i Kiev. Efter benhård – bogstavelig talt – træning bliver den unge Sergei optaget på den engelske Royal Ballets skole og straks efter afslutningen udnævnt til solodanser i en alder af blot 19 år.
24_DANCER

© Miracle Film

Forældrene har fjernet sig meget fra hinanden i deres lange adskilte forsøg på at gøre alting så godt som muligt. De bliver skilt. Og Sergei? Han har levet igennem en følelsesmæssig fattig barndom og ungdom uden familiekontakt. Alt gælder knægtens fremtid, ikke hans nutid.
23_DANCER

© Miracle Film

Sergei Polunin forbyder sine forældre at se ham optræde. Han begynder at søge andre stimulanser end dansens sus. Han har ikke været barn. Han har ikke været ung. Kun en maskine i jagten på egoistisk berømmelse. Sergei Polunin siger fra som verdens danser nummer ét. Søger andre spændende oplevelser.
21_DANCER

© Miracle Film

Steven Cantor har skabt en dokumentarfilm, som både griber og forfærder tilskueren. Vi kan jo godt se, at der mangler noget i et så konkurrencepræget liv. Hvor er vennerne? Kæresterne? Dannelsen? Familiens nærende og nære bånd? Hvor er Livet?

Sergei Polunin kommer selv til Danmark til den danske premiere. Under alle omstændigheder har Steven Cantor åbnet vores øjne for at succes og talent og det drive, der skal til for at blive den bedste, har store omkostninger.

Som dokumentarfilm er filmen flot komponeret i sin vekslen mellem åndeløs forgabelse i et talents udfoldelse og den sociale virkelighed omkring et vidunderbarn. Vild med dans? Se denne film.

Titel: Dancer (2016)
Instruktør: Steven Cantor
Varighed: 85 min.
Censur: Tilladt over 15
Premiere: 16. januar 2017

 

© Miracle Film